Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Български ученици се включват в международна инициатива за опазването на природата

Четири класа от български училища участваха в старта на международната инициатива за опазване на природата „Европейски училища за жива планета“ на WWF и фондация ЕРСТЕ. 33 ученици и учители от България и осем други европейски страни се събраха за една седмица на своеобразна академия в Югоизточна Австрия. Тази година участват ученици от Варненска търговска гимназия „Г. С. Раковски“, Американски колеж „Аркус” във Велико Търново, СОУ „Цар Симеон Велики” във Видин и СОУ „Петко Рачов Славейков” в Кърджали.

До края на учебната година класовете ще подготвят индивидуални проекти за опазване на природата по темите „Екологичен отпечатък“ и „Дунав“. Най-добрите проекти ще бъдат номинирани за заключителното събитие в Румъния през юни 2012 г. Победителите ще бъдат наградени с едноседмичен лагер сред природата на северната ни съседка.“За четвърта поредна година инициативата свързва ученици и учители от различни страни и култури, които обичат природата“, каза Барбара Таушер, ръководител на програмата за екологично образование на WWF Австрия. „С нетърпение очакваме да видим страхотните идеи, които ще бъдат реализирани тази година.“

Общо 33-ма ученика и учителя от България, Румъния, Молдова, Сърбия, Хърватия, Словения, Унгария, Словакия и Украйна взеха участие в едноседмичното обучение, проведено в Илмиц, в австрийския регион Зеевинкел. Чрез семинари и работа сред природата екопедагози и експерти в различни области на опазването на природата от WWF разясниха на учениците между 12 и 17-годишна възраст и на техните класни ръководители проектните теми – „Дунав – пъпната връв на Европа” и „Екологичен отпечатък – глобалните ефекти на потреблението“.

„Основният фокус по време на академията е активната гражданска позиция“, подчерта Барбара Таушер. „Ние искаме да покажем на учениците възможности да бъдат активни, да изразяват мнението си пред обществото и да мотивират другите да предприемат действия.“ Учителите подкрепят учениците си само като съветници на проектите. Идеите и реализацията са изцяло дело на децата. През последните три учебни години учениците подготвиха дни на рециклирането заедно с общинските власти, изложби, театрални постановки и кампании от типа „Научи съучениците си”.

Напредъкът на проектите за опазване на природата може да бъде следен на общодостъпния интерактивен блог http://schools.foralivingplanet.eu. Там ще се публикуват дневниците по подготовката на проекта, снимки и видеоклипове, ще се обменя опит. Ученици, учители и всеки друг посетител на сайта ще може да коментира всяка дейност по проектите.

„Фондация ЕРСТЕ участва в инициативата „Европейски училища за жива планета“, за да обогати трансграничните образователни проекти с екологичната тема“, обясни Борис Марти, член на управителния съвет на фондация ЕРСТЕ. „Подкрепата за образованието означава да се гледа сериозно на бъдещето на Европа. Споделяйки решения на екологични проблеми в рамките на международен проект, е сериозен нов опит за младите хора и за техните учители.“

Екоинициативата „Европейски училища за жива планета“ се проведе за първи път през учебната 2008/2009 г. Оттогава досега са участвали 85 класа от 11 европейски страни. Около 2000 ученици на възраст от 12 до 17 г. осъществиха различни екопроекти.

hotnews.bg