Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Росен Плевнелиев сяда в стола на Първанов

Росен Плевнелиев е новият президент на България.Кандидатът на ГЕРБ спечели категорично на втория тур срещу опонента си от БСП Ивайло Калфин.Според резултатите от екзитпола на агенция „Афис“ двойката Плевнелиев–Попова събират 57,7% срещу 42,3% за съперниците им Калфин–Данаилов.Сходни са цифрите и на всички останали социологически агенции към този час.Според паралелното преброяване за Плевнелев са гласували над 1 млн. и 700 хил. българи, а за Калфин – 1, 520 млн. души.

За пръв път президент е избран с гласовете на по-малко от 2 милиона българи, коментираха социолозите.Официалните резултати се очакват в по-късните часове.“Искам динамично и прагматично президентство“, коментира по-рано днес спечелилият кандидат-президентът от ГЕРБ Росен Плевнелиев, след като гласува.

„България има нужда от джентълменство, България има нужда от европейско поведение“, допълни той.Новоизбраният български президент е роден на 14 май 1964 година в Гоце Делчев. Женен е, има три момчета.Средното си образование получава в Природо-математическа гимназия „Акад. Сергей Павлович Корольов“ в Благоевград.

В периода 1984–1989 г. завършва ВМЕИ „В. И. Ленин“, София, със специалност „Изчислителна техника“.Веднага след завършването си започва работа като научен сътрудник в Института по микропроцесорна техника.

Още през 1990 г. започва да развива собствен бизнес, тогава основава и започва да развива фирмата си „Ирис Интернешънъл“. Фирмата работи на повече от 80 строителни обекта в Германия, както и някои знакови проекти в България: реконструкция на хотел Шератон, изграждане на централен офис на БНП Париба, център на Даймлер-Крайслер, Бизнес парк София.След 1998 г. участва в управлението на българските подразделения на германската компания Линднер, работеща в областта на разработване, управление и инвестиции в недвижими имоти.На 27 юли 2009 г. е избран за министър на регионалното развитие и благоустройството.На 4 септември е издигнат от ГЕРБ за кандидат за президент, заедно с правосъдния министър Маргарита Попова.

dnes.bg