Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Протест на БАН – с примки на шиите и спуснати черни знамена

Учените от БАН протестират в Деня на народните будители. Общото събрание на БАН организира протестно шествие със свещи, което ще започне в 18 ч. пред Централната сграда на академията на площад „Народно събрание“, срещу проекта на държавния бюджет за 2012 г.Въпреки че протестът на учените е обявен за довечера, археолозите при академията протестираха още от сутринта заради липсата на пари за заплати до края на 2011 г.

Пред археологическия музей, с институт към БАН е спуснато черно знаме. По фасадата висят плакати в знак на протест срещу „унищожителния“ бюджет за академията. Учените носят символични примки на шиите си. Директорът на музея доц. Вагалийски коментира за БНР, че „просто няма да можем да продължим да си вършим работата. Ние вече и заплатите като почнем да си плащаме, издържаме всичко. Държавна институция ли сме или сме частно дружество.“

Научният секретар на академията проф. Стефан Хаджитодоров смята, че новият бюджет е „бюджет на ликвидация“. „Това е бюджет, който не стига за абсолютно нищо, като започнете от заплатите, но най-лошото е, че не стига за никаква реална научноизследователска дейност“, категоричен е той.

Държавните субсидии за БАН ще намаляват, докато стигнат една трета от бюджета на академията. Останалите средства трябва да дойдат от частния сектор и от европейски проекти, заяви финансовият министър Симеон Дянков.В момента БАН се финансира около 65% от държавна субсидия и почти няма частни проекти, подчерта министърът и допълни, че учените могат да се възползват от 200 млн. евро, ако кандидатстват по различни европейски програми.Проблемът с липсата на средства за БАН е по-скоро проблем на ръководството на академията, заяви от своя страна просветният министър Сергей Игнатов и попита защо за работата на 2900 учени в академията се грижи персонал от общо 6000 души със средно образование.

Според Игнатов, извършената реформа в БАН не е довела до очакваните резултати, защото институтите, които са получили висока оценка от европейския одит са били слети с не толкова добри. Така са се запазили работни места за сметка на по-добрата ефективност.Според министър Игнатов е напълно постижимо още от 2012 г. държавната субсидия да представлява 1/3 от необходимите средства за БАН, а другите 2/3 да бъдат осигурявани от самата академия. Министърът заяви, че ако бюджетът догодина позволи, ще бъдат увеличени и средствата за БАН.

inews.bg