Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Защита и сигурност със закон искат секс труженички

Да се изготви закон, който да легализира предлагането на сексуални услуги и да ги направи истинска професия – призната както от властите, така и от обществото. Това поискаха представителките от бранша Рени и Весела на пресконференция в София.И двете жени работят самостоятелно, без сводници, с което аргументираха и своята смелост да излязат пред журналистите и камерите им. За останалите си колеги Рени и Весела бяха категорични, че основното чувство, което изпитват, е страх – страх от властите, страх от негативизма на обществото, страх от това как близки, приятели, семейство биха възприели факта, че изкарват прехраната си с най-древната професия.“Обществото трябва да има реална представа за това, което се случва и да не си затваря очите, че те съществуват“, каза Рени и подчертава, че за голяма част от тези момичета и момчета, които са на улицата, това е наистина „само и просто работа“.

Затова и по думите ? от години вече назрява желанието тази дейност да излезе „на светло“. Голяма част от жените имат желание спокойно да работят и да не ги третират като втора ръка хора.“Много важно е обществото да ги възприема като съвсем нормални, защото никой от вас не знае кога и къде би се сблъскал с такива хора. Те са точно толкова нормални, колкото всички вас“ казРени, а малко по-късно се сети и за един друг факт – нито една от тези жени, с които тя е приказвала, нейни колежки – не са изоставили детето си в дом и за осиновяване.

Рени допълни, че един от проблемите на секс труженичките е, че трудно могат да се интегрират в обществото, тъй като се сблъскват с негативизъм и пълно отрицание. „Те се страхуват да излязат на светло, а когато нещо е „на тъмно“ не може да се говори и за морал“, коментира Рени.Според нея един закон, който легализира проституцията, не само ще подпомогне държавния или общинския бюджет, но и ще предостави защита и сигурност на практикуващите момичета и момчета. Освен това ще ограничи насилието и трафика на жени, както и принуждаването на малолетни да проституират – нещо, което е страшно престъпление, коментира Рени.

Самото формиране на законодателство и допълнителните разпоредби към него, как ще се плащат социални и здравни осигуровки и данъци, нито Рени, нито Весела пожелаха да коментират, а само дадоха като пример начини, по които е осъществена регулацията в други страни от Европа.“Ние искаме човешки права – това може да стане чрез закон. Все пак личен избор е всеки да си изкарва прехраната така, както сметне за добре“, обясни Весела, която пък поиска широко обществено допитване по проблемите за законодателството.iNews припомня, че преди около седмица от фондация „РискМонитор“ представиха изследване относно проституцията и нейното разпространение у нас. Сред препоръките на експертите е въвеждане на регистрационен режим и лицензионна система за публични домове. От фондацията обаче предупредиха, че проституцията не може да бъде „свободна професия“, защото в над 90% от случаите се управлява от криминални мрежи.

Според Рени обаче не е така – в България няма закон, който да ги защитава, но няма и такъв, който да им забранява това, което вършат. Тя е убедена, че при легализация на професията, при възможност да работят спокойно, ще отпаднат много от проблемите като сводничество, насилието и малолетната проституция.Най-трудното и според нея ще бъде в този законопроект да се премахне сутеньорството, тъй като ще се засегнат много икономически интереси.Според Весела обаче има и много световни здравни и социални организации, които е напълно възможно да започнат да действат и в България, стига да има и необходимото законодателство.

inews.bg