Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Първият указ на Плевнелиев ще е за освобождаването на дипломатите агенти

За приемственост и надграждане в работата на президентската институция се обяви новоизбраният държавен глава Росен Плевнелиев след церемонията по връчване на удостоверение за избора му на поста от ЦИК.В сградата на парламента в зала „Света София“ се проведе своебразна генерална репетиция за предаването на властта в президентската институция. В присъствието на настоящия държавен глава Георги Първанов, председателя на парламента Цецка Цачева и върховни магистрати Росен Плевнелиев и Маргарита Попова получиха удостоверение от ЦИК за избора им за президент и вицепрезидент на страната.

Официалното встъпване в длъжност ще бъде в началото на следващата година.Росен Плевнелиев каза, че приема резултатите от изборите такива, каквито са, защото изразявали волята на българските граждани за европейско развитие на страната. Той декларира, че ще работи с предишните президенти. Още днес имал среща с Желю Желев, предстоял разговор и с Петър Стоянов. Щял да има серия от срещи с Георги Първанов.Плевнелиев беше категоричен, че още в първия ден след встъпването си в длъжност ще подпише указите за освобождаването на посланиците с агентурно минало.

Плевнелиев имал идеи по какви теми може да се проведе референдум в страната ни, като например приоритетите в енергетиката и националния план за развитие България 20/20, но поиска да се изчака да формира екипите си, за да реши как да процедира.Маргарита Попова се обяви за дискусия за евентуални промени в изборните правила с оглед случилото се на вота.Президентът Георги Първанов изрази удовлетвореност от приемствеността, за която декларира, че ще работи Росен Плевнелиев. Не поиска в детайли да отговори какви са плановете за политическото му бъдеще, защото те били дълга тема.

dariknews.bg