Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Куба разреши сделките с недвижими имоти

Куба разрешава свободните сделки с недвижими имоти от 10 ноември, съобщи АП.Това е една от най-важните реформи на президента Раул Кастро, който през май разреши свободните туристически пътувания на кубинците, а през септември – свободните сделки с автомобили.

Законът, който ще разреши покупко-продажбата на недвижимо имущество в страната се отнася само до постоянните граждани на страната. Предстои неговото обнародване в кубинския държавен вестник. Така ще станат ясни и детайлите по регламентацията на сделките с имущество.Властите в страната съобщиха само, че продажбите на имоти ще бъдат облагани с данъци, а правилата няма да позволят концентриране на собствеността в ограничен брой хора.

Забраната за разпоредителни сделки с недвижими имоти в Куба е наложена още в първите години след идването на власт на Фидел Кастро. Имотите на хората, които напускаха острова се конфискуваха в полза на държавата.Досега кубинците имаха право само да разменят имоти, при това под условията на сложни договори за бартер.

Рестрикциите на пазара на имоти доведоха и до разширяване на черния пазар, но купувачите нямаха никакви гаранции, че при разкриване на сделката от властите нямаше да изгубят хиляди долари, плащани „под масата“, отбелязва агенцията.Не бяха рядкост и фиктивните бракове, с които се уреждаха лесно имуществени отношения. Регистрирани са и много случаи, при които кубинци са влизали във владение на имоти, след като са гледали възрастните им собственици.

Дори разводът в Куба не можеше да гарантира окончателната раздяла. Има документирани достатъчно случаи на разведени съпрузи, които са принудени да съжителстват под един покрив заради ограниченията на сделките. Често явление на острова е също така няколко поколения да съжителстват в миниатюрни апартаменти, споделяйки тесните стаички.След като законът, с който се отменят рестрикциите на пазара влезе в сила, ще бъдат прекратени правомощията на агенцията, която регулираше бартерите. Подобни сделки сега ще се осъществяват само с размяна и заверка на нотариалните актове.С падането на рестрикциите на пазара на недвижими имоти в Куба, президентът Раул Кастро изпълни обещанието, което даде в средата на тази година.

investor.bg