Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

„Топлофикация Бургас” повишава ефективността на производството си

„Топлофикация Бургас” предприе решителна стъпка към повишаване ефективността на производството си. Дружеството сключи договор за ремонт на мощностите с водещия световен производител на когенератори – компанията „Вартсила”. За подписването на споразумението в бургаското предприятие пристигнаха Кристиан Рьонхолм – вицепрезидент на „Вартсила” – Финландия, отговарящ за обслужването на Балтийския и Черноморски регион и мениджърите  на европейския машиностроителен гигант за източна Европа и България.

Според договора, “Вартсила” ще извърши реконструкция и ще достави резервни части за ремонт, при отработени 40 000 часа на шестте газо-бутални двигатели на инсталацията за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия /когенерация/. „След реконструкцията се очаква повишение на електрическата ефективност на всеки един двигател с около 3-3.5%. Ще се увеличи и тяхната мощност с около 3%, което ще доведе до намаляне на разходите за гориво.”, обяснява изпълнителният директор на „Топлофикация Бургас” инж. Въльо Дучев.

Материалите за реконструкцията на първия двигател ще бъдат доставени в края на месец ноември, а самата реконструкция ще се извърши през януари 2012 г. Поетапно, в следващите месеци, ще се доставят материалите и  за останалите пет двигателя. Реконструкцията на последния двигател ще приключи в началото на септември 2012 г.

Общата нвестиция за реконструкцията на шестте двигателя на инсталациите за когенерация е 1 300 000 евро.

Договорът с ”Ватсила” включва още и доставка на резервни части за извършване на планов ремонт при отработени 40 000 часа. Резервните части за ремонта на шестте двигателя ще струват още около 800 000 евро. Пълната сума за реконструкцията и ремонтите ще бъде изплащана на „Вартсила Унгария” разсрочено до април 2013 г.

Съоръжението за когенерация бе внедрено в бургаската топлофикация през 2006 г., и има 20-годишен срок на експлоатация. То даде възможност на ТЕЦ-а комбинирано да произвежда топлинна и електрическа енергия от един и същи енергиен източник. Това драстично поевтини себестойността на енергията. През последните 3-4 години в Бургас парното неизменно е най-евтино в страната. Внедряването на системата е резултат и от сключен договор с Датската агенция за опазване на околната среда, която съфинансира инвестицията, надхвърляща 15 млн. лв. Когенерацията понижава въглеродните емисии, изпускани от топлоцентралата и дава възможности за по-ефективно усвояване на природните ресурси. Така Топлофикация – Бургас отговори на изискванията на „Протокола в Киото”, според който всяка държава  задължава да намали вредните емисии в атмосферата.  Бургаската компания стриктно спазва условията по договора и всяка година продава на датската агенция спестените редуцирани емисии.

Усилията на предприятието в областта на комбинираното производството на електричерска и топлинна енергия бяха оценени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране/ ДКЕВР/ и през месец април то бе отличено със сертификат за произход на електрическата енергия произведена от инсталацията.

Предстоящият ремонт още веднъж доказва желанието на ръководството да продължи политиката си, насочена към инвестиране в иновативни технологии. Резултатът е опазване на околната среда. А намаляването на разходите за гориво ще позволят на дружеството и в бъдеще да поддържа най-ниската цена на топлоенергията в страната, независимо от непрекъснато нарастващите стойности на природния газ. Най-облагодетелствани от мениджмънта за модернизиране, по-висока ефективност и по-ниска цена са местните жители и всички клиенти на топлофикация. Амбицията на ръководството е услугите на доставчика на топлоенергия да стават все по-привлекателни за потребителите и те трайно да се доверят на най-евтиното и най-екологосъобразно отопление – парното.

barometar.net