Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Харвард ли е виновен за финансовата криза?

В сряда, миналата седмица, 70 студенти от Харвардския университет напускали курс по „Икономика 10″ с преподавател Грегъри Манкю (на снимката), за да протестират срещу икономическата му идеология, която според тях е източник на настоящата финансова криза, съобщава Financial Times .

В отворено писмо те обвинили курса, че „следва специфична и ограничена визия за икономиката и неефикасни системи, които водят до неравенството в нашето общество“. Преподавателят Грегъри Манкю е бивш председател на Съвета на икономическите съветници на Джордж Буш и един от големите икономисти на САЩ.

Според студентите му обаче той преподавал консервативна идеология и не бил достатъчно отворен към алтернативните гледни точки. В писмото си младите припомнят, че „възпитаници на Харвард играят важна роля във финансовите институции и в обществената политика по целия свят“, затова „ако Харвард не може да даде на своите студенти широко и критично разбиране на икономиката, техните действия са в състояние да навредят на глобалната финансова система“.

Не всички студенти обаче застанаха зад писмото. Според някои курсът има за цел да представи икономиката като социална наука и не е предназначен да даде нормативни отговори на социалните въпроси. Затова те не оправдават този протест срещу преподавателя.

profit.bg