Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

ООН твърди, че Иран се опитва да направи атомна бомба

Иран, изглежда, е разработвал атомна бомба и вероятно продължава да прави тайни проучвания, се казва в доклад да Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), който предвещава покачване на напрежението в Близкия изток. Цитирайки информация, предоставена от няколко държави, която нарича „достоверна“, агенцията изброява серия от дейности, които могат да бъдат възприети като разработване на ядрено оръжие – например тестове на експлозиви.

Докладът веднага предизвика разделяне между великите сили по въпроса как да се реагира на ядрените разработки на Иран. САЩ поискаха по-сериозни санкции срещу Техеран, но Русия обяви, че докладът може да навреди на възможността за дипломатическо решение. Излизането на доклада беше предшествано от предположения в израелските медии, че той може да се окаже повод за израелски военен удар срещу ядрените съоръжения на Иран. Военният министър Ехуд Барак обаче обяви, че няма решение за прибягване до военни действия.

Иран, който отрича да работи върху ядрено оръжие, нарече данните, изнесени от МААЕ „необективни“ и „политически мотивирани“. Представителят на Техеран в агенцията Али Асгхар Солтаний, цитиран от Ройтерс, коментира, че шефът на МААЕ Юкия Амано „играе много опасна игра“. Досега четири пъти ООН налага санкции на Техеран заради скриването от МААЕ на чувствителна информация по ядрената програма, ограничаване на достъпа на представители на агенцията и отказа да спре обогатяването на уран, което може да доведе до създаването на материал за ядрена бомба. Отделно на страната са наложени санкции от САЩ и ЕС. Настоящият доклад съдържа подробни данни, които се смята, че показват последователни, скрити усилия на Иран да създаде условия за изработването на атомна бомба.

Някои от изброените в доклада дейности могат да имат приложение и за военни, и за мирни цели, но „други са свързани специфично с атомно оръжие“. Сега САЩ ще се опитат да окажат допълнителен натиск на Техеран, ако той не даде отговор на въпросите, които възникват след доклада, коментираха правителствени представители във Вашингтон.

„Това може да са допълнителни санкции от САЩ. Може да са и мерки, които да вземем заедно с другите държави“, каза източникът от американската администрация. Русия разкритикува доклада, защото може да помрачи надеждите за диалог с Техеран по ядрената му програма, и подозира, че целта му е била да унищожи шансовете за дипломатическо решение на проблема.

„Имаме сериозни съмнения за мотивите за разкриване на съдържанието на доклада пред широката публика, на първо място защото тъкмо сега започнаха да се появяват шансове за възобновяване на диалога между шестте международни посредници и Техеран“, се казва в изявление на руското външно министерство. САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия са шестте държави, които участват в зациклилите опити за намиране на дипломатическо решение на ядрения спор с Иран. Техеран от години отхвърля обвиненията, че разработва ядрено оръжие, които се базират основно на разузнавателна информация на западните държави, наричайки ги изфабрикувани и неоснователни.

dnes.bg