Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Черният носорог вече е изчезнал вид

В Западна Африка не са останали диви черни носорози, сочат последните световни данни, свързани със застрашените видове, съобщава BBC.В Червения списък на Международния съюз за опазване на природата (IUCN) черните носорози вече фигурират като изчезнал вид.

Белият носорог, който живее в централните части на Африка, също е вписан като вероятно изчезнал, твърдят от организацията.IUCN съобщи, че въпреки усилията за опазване на видовете, 25% от бозайниците в света са изложени на риск от изчезване.

Последният явански носорог, който живее извън Ява, също се смята за изчезнал.Въпреки че черните и белите носорози се радваха на нарастване на популацията, някои от подвидовете им са особено уязвими поради бракониерството от престъпни групировки, които търгуват с ценните рога на животните.

„Те (носорозите) имаха нещастието да обитават места, на които ние не бяхме в състояние да им дадем необходимата сигурност“, обясни Саймън Стюарт, председател на IUCN.Сред акцентите в списъка е Мадагаскар и влечугите, които живеят на територията му. Докладът констатира, че 40% от наземните влечуги са застрашени. В текста са посочени и районите, които са били определени за опазване.Въпреки лошите новини, в листа се завръща смятания за изчезнал кон на Пржевалски. Още през 1996 г. той бе обявен за изчезнал вид, а в момента се смята, че популацията му надвишава 300 животни.

inews.bg