Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Събличаме се на летищата, но при определени правила

Европейските летища и летищни власти, които използват „разголващи“ скенери за тяло при проверка на пътниците, ще трябва да следват нови правила за целта, които бяха приети в края на миналата седмица от Европейската комисия (ЕК).Новият вид скенери бяха предложени и въведени на някои летища в отговор на, за щастие неуспешен, атентат на Коледа през 2009 г., когато мъж успя да премине проверката за самолет от Амстердам до Детройт с бомба, незасечена от традиционните летищни устройства.

И докато по-съвършените сканиращи апарати улесняват в пъти работата на властите, то пътуващите изразиха остри критики, че даването на възможност на напълно непознати да виждат под дрехите им граничи с порнография и тотално нарушава личните права.За да прекъсне недоволството и същевременно да не игнорира евентуалните терористични заплахи, от ЕК приеха конкретни стандарти за провеждане на проверките. Тези правила трябва да започнат да бъдат прилагани до средата на декември, съобщава Reuters.

На първо място пътниците ще имат правото да откажат проверката с новия скенер. В такъв случай обаче те ще бъдат проверявани ръчно от служител на летищните власти, което може да отнеме малко повече време.Освен това преминаващите през летищата ще могат да избират дали сканираното им изображение да бъде прегледано от мъж или от жена.Властите декларират, че нито едно изображение няма да бъде съхранявано или копирано и няма да бъде свързвано с данни, идентифициращи пътуващия. Изображението на лицето му пък ще е размазано, а хората, които преглеждат показваното от машината, ще бъдат отделени от пътниците и няма да могат да виждат лицата им дори и на живо.

inews.bg