Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Експерти: Изборите родиха „сива“ медийна икономика

Медиите по време на изборите постигнаха влияние, аналогично на купуването на гласове. Това коментира на пресконференция в БТА Орлин Спасов от фондация „Медийна демокрация“, представяйки резултатите от мониторинга на медийната среда в периода на предизборната кампания.

По думите му се е създала „сива“ медийна икономика, която търгува с медийни послания до степен на масово продуктово позициониране. Медиите изиграха роля на брокери между политиката и публиката, коментира експертът.

Спасов посочи, че в хода на официалната кампания премиерът Бойко Борисов е продължил да бъде най-споменаваното лице в медиите. След него се подреждат кандидатите за президент Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин. От институциите най-споменавани са ГЕРБ, правителство, БСП, ДПС и т.н.

Субектите, изразили на-много мнение в медиите, се оказват партийните лидери Бойко Борисов и Сергей Станишев, а не кандидатите за президент. Тези кандидати не бяха мажоритарни личности, а партийни кандидатури, коментира Орлин Спасов.

По думите му прави впечатление, че отношението към Борисов е било позитивно, докато към Станишев – силно негативно. Положителните публикации за Росен Плевнелиев са шест пъти повече от отрицателните, докато за Калфин – 1,7 пъти повече. Материалите за Меглена Кунева са били два пъти повече в негативна посока, отколкото в положителна. По думите на Спасов по отношение на Кунева е имало мощна негативна антикампания, особено в „жълтата“ преса. В медиите е третирана като потенциално опасния трети, който може да пренасочи своите гласове така, че да повлияе на крайния резултат, коментира Орлин Спасов.

Той отбеляза, че колкото по-малко гласове е събрал даден кандидат на първи тур, толкова по-негативно става отношението към него. Експертът добави, че публикациите за Волен Сидеров са били силно негативни.

actualno.com