Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Финландия и Норвегия спорят чие е северното сияние

Норвежкият Съвет по туризма изрази недоволство от опита на своя финландски събрат да популяризира страната с видео на северното сияние.Норвежците твърдят, че финландците се опитват да „откраднат“ феномен, който е тяхна собственост, пише сп. „Шпигел“.Северното сияние обикновено внушава благоговение сред хората, които имат достатъчно късмет да го видят. В Норвегия и Финландия обаче впечатляващият небесен феномен, предизвикван от навлизането на заредени частици в земната атмосфера, провокира завист и негодувание.

Скорошен опит на финландския Съвет по туризма да използва северното сияние в рекламна кампания е подхранил недоволството на норвежците, които предпочитат да смятат, че феноменът се свързва първо и предимно с тяхната страна.Напрежението е породено от кратък филм, който финландският Съвет по туризма е качил в YouTube.Гледаното близо 400 000 пъти от септември видео е накарало норвежците да се оплачат, че финландците се опитват да „откраднат“ северното сияние.

„Не можем да стоим безучастно и да гледаме как Финландия се опитва да заграби лъвския пай. Няма да се откажем. Северното сияние ще бъде наше“, казва представител на държавната компания „Innovation Norway“, която популяризира норвежкия туризъм. През 2009 г. компанията лансира кампания, чиято цел бе северното сияние да бъде обявено за норвежка марка.Мерви Холмен от финландския Съвет по туризма обаче настоява, че в бъдеще Финландия ще намери още по-широко приложение на северното сияние в местния маркетинг. Холмен коментира без смущение недоволството на Норвегия. „Реакцията им издава тревожност и емоции“, казва тя.

Финландците с готовност признават, че северното сияние често се вижда по-добре в Норвегия. В норвежкия град Тромсьо феноменът може да бъде наблюдаван в 80-90 процента от безоблачните нощи, докато в район във Финландска Лапландия то се вижда само в три от четири нощи.Съперничеството се основава на факта, че северното сияние е сериозен икономически фактор. През мрачните зимни месеци феноменът е една от малкото притегателни сили за туристите, желаещи да посетят далечния север.Негодуванието от норвежка страна е подхранено и от факта, че финландците вече са се опитали да си присвоят Дядо Коледа, основавайки селището на добрия старец в Рованиеми близо до Северния полярен кръг.

dnes.bg