Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Спорът за кафето: добрите и лошите страни

Да се откажеш от кафето само до преди двадесетина години беше задължително условие за всеки, който иска да се храни и живее здравословно. Но постепенно новите изследвания, посветени на влиянието на кафето върху човешкия организъм, обърнаха внимание на ползите от него.

Добрите страни на кафето

Не само кофеинът играе роля тук, а и много други натурални съставки на кафето, чието общо действие се изявява в повишаване нивата в кръвта на т.нар. гранулоцитен колонии-стимулиращ фактор – вещество, което предпазва мозъка от деменция и дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и тази на Паркинсон.Оказва се, любителите на кафето също така по-рядко стават жертва на диабет и инсулти. Това съобщиха съвсем наскоро експерти от Американската сърдечна асоциация след провеждането на изследване в Швеция, в което са взели участие над 35 000 жени.Обичайно най-голяма е употребата на кафе в онези региони, които са облачни, дъждовни и мрачни. Северозападното крайбрежие на Америка е добър пример за това. Както излежда, кофеиновата напитка предоставя защита и срещу депресията и свързаните с лошото време психични състояния.

Изследванията очевидно показват реална възможност за предпазване от социално значими заболявания като пием кафе.Кафеените зърна съдържат изключително много антиоксиданти. За да се осъществи действието на антиоксидантите обаче, кафето трябва да се пие без мляко и захар или изкуствени подсладители. Единственият подсладител, който не се отрича, засега е естественият екстракт от стевия. Препоръчително е избягванетето и на всякакви ароматизирани видове кафе.Във всички случаи обаче трябва да забравим за цигарите и захарните изделия, които изникват в съзнанието ни още при мисълта за чашата кафе. Всъщност възможно е именно на тези продукти, а не на самото кафе, да се дължи влошеното здраве при част от хората, които обичат напитката и я пият редовно.

Отрицателните страни на кафето

Зависимостта, трудното заспиване след чаша кафе късно вечер и дължащата се на кофеина нервност са очевидните за всеки недостатъци. Изборът на безкофеиново кафе, което съдържа само кофеин колкото да достави необходимите антиоксиданти, носи подобни, макар и по-малки, ползи за здравето както обичайното кафе. Но обърнете внимание преди всичко по каква технология е направено безкофеиновото кафе – за предпочитане с вода или пара, в никакъв случай чрез използване на химикали.Тъй като кофеинът повишава отделянето на вода (диурезата), не е изключено обостряне на заболявания на бъбреците и пикочния мехур. Ако нямате такива проблеми, но пиете доста кафе, постарайте се да приемате и достатъчно количество вода/течности.

Вероятно най-сериозният негативен ефект на прекомерната употреба на кафе е засягането на функцията на надбъбречните жлези. Когато пием кафе, то стимулира надбъбреците да произвеждат адреналин. Това е част от т.нар. „бий се или бягай” състояние – то причинява раздразнителност и склонност към агресия. За нея допринася и потисната секреция на успокяващия хормон серотонин.

При положение, че консумирате твърде много кафе прекалено често и за дълго време, възможно е да изпитате надбъбречна умора. На това страдание като че ли се обръща внимание единствено от холистичната медицина. При надбъбречна умора се намалява производството на хормона кортизол, поради което организма по-трудно се справя със стресови състояния.

tia.bg