Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Куркински: Страданието и омразата са много

Смятам, че тази пиеса трябва да се поставя често. Тя много критикува човека и показва всички негови негативни страни, заявява Мариус Куркински по повод постановката си на „Ревизор“ от Гогол в Народния театър „Иван Вазов“. „В тази пиеса няма нито един хубав човек. Гогол критикува и изважда най – лошите качества на хората, взаимната омраза, егоизма, лудостта, безпаметността, корупцията, консумативното в човека. Човек консуматор, който иска да заграбва всичко, да се възползва от всичко. Притежава всички грехове, от всичко има нужда, лакомията в най-кошмарния й вид. Авторът е просто безпощаден и намирам връзка в това в какво се е превърнало съвременното общество.

Намирам връзка в себе си, в какво съм се превърнал, със собствените си гласове и проблеми – вътрешни и външни. С това, доколко не съм уредил отношенията си с близките, с хората, доколкото всички не сме го направили. Непрекъснато убиваме всички около себе си с всички средства. Вълнува ме, че човекът е опрял до някаква ревизия и се нуждае до много голямо осмисляне, иначе ще се стигне до затриване. Нека не звучи грозно, но страданието е много в нашия свят, омразата е много и нищо положително не виждам. „Мъртви души“ вижте само какво заглавие на неговото произведение. Боя се да не сме мъртви души. Усещам една необходимост от нещо разтърсващо, от една такава ревизия. Не случайно в кабинета на градоначалника е сложена картината на страшния съд. Ние се нуждаем от това“, казва Мариус Куркински.

„Много искам да продължавам да се обучавам в театъра, да има нови предизвикателства. Изключително трудно е да се работи с 32-ма души и да се играе основна роля. Но не съм аз първият, който го прави, за това не искам да вдигам излишен шум. Това е просто едно поредно представление, една поредна работа, една поредна школа – за мен, за актьорите и театъра. Опитвам се да създавам някакви общества, където да има нормална атмосфера на работа, където обидите и глупостите да са по-малко. Опитвам се да помогна на колкото може повече в професията, да създам една трупа, с която да си прекарваме добре времето в усилна работа, в труд. Театърът е повече работа, отколкото вдъхновение и мечти. Опитах се да създам едно такова място, да помогна и да кажа на няколко млади актьори, че театърът ще продължава и трябва да се върши по този начин“, казва Куркински по повод на това, че и режисьор, и актьор в този спектакъл.

Колкото до това дали Гогол е прекалено безнадежден, а на днешният човек му трябва малко светлина, Мариус Куркински казва: „Не му трябва светлина, защото той от много светлина се докара до това положение. Трябва му по-скоро неонова светлина, подземна, нощна светлина. На човек не бива да му бъдат спестявани нещата. Ако бъде залъгван с някакви фалшиви идеи за някакво бъдеще, ще става по-лошо. За сега театърът трябва да върши тази работа, трябва да показва докъде се е докарал човека. Нямаме време за други неща“.

„Това е комедия и всички тези ужасяващи качества, за които говоря, в театъра се представят чрез средствата на забавлението и изпълнението на актьорите. Ние не сме съд, не сме съдебна медицина и всичко това трябва да става чрез забава. Човек трябва да се чувства добре, да получава именно тая надежда чрез средствата на изкуството. Да види едно добро актьорско представление, което се прави само за него тази вечер. Надеждата е тук. Има хора, които искат да помълчат, да постоят в един салон и да гледат някой друг, не само себе си. Да не превключват канали, да не говорят по телефон, а да се вслушат в някой друг. Това вече е рядкост. Това вече за нашето общество е голямо постижение и театърът остава такова място“, казва Куркински.
БГНЕС