Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

ГЕРБ: Бюджет 2012 не бива да става залог на интриги

Бюджет 2012 не бива да става залог на партийни интереси и интриги. Това призова от трибуната на Народното събрание заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев в дебата по проектобюджета. Той посочи, че най-важният закон на държавата се приема при изключително напрегната в икономическо и политическо отношение обстановка в Европа и в света.

При изготвянето на бюджета най-важната цел била гарантиране на икономическата стабилност. „Бюджетът е инструмент, който защитава България от неспокойните европейски и световни пазари“, защити проекта на правителството Главчев.Според него със заложените в него параметри се гарантира политика на ниски данъци и ограничена преразпределителна роля на държавата. Това щяло да доведе до привличане на инвестиции. Димитър Главчев отбеляза, че приходната част на бюджета е съставена по-консервативно – при растеж 1 процент, а един от основните инструменти за запазване на стабилността са еврофондовете.

Друг стимул е запазването на ниските ставки по корпоративния данък и данъците върху доходите на физическите лица. „Трябва да се вземат трудни решения кои разходи да се намаляват и къде да се инвестира.
Защото не бива да се изключва още по-тежка кризисна ситуация в Европа и в света“, заяви Главчев.

Той повтори уверенията на министъра на финансите – „при влошаване на показателите в Европа у нас да не се пипат парите за здраве, образование и инфраструктура“. Това е доказателство за последователната политика на ГЕРБ за това, че реформата в тези области продължава, коментира депутатът.Кабинетът работи за конкурентоспособна икономика, за отказ от принципа „полага ми се“, убеден е заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ.Димитър Главчев увери, че Бюджет 2012 няма да струва на данъкоплатеца повече от предишната година.

dnes.bg