Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 09.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Мит е, че България е данъчен рай

Според икономиста Петър Ганев има безумни данъци, които по никакъв начин не носят допълнителни приходи в хазната“Има мит, че имаме ниски данъци, които намаляваме постоянно. Това обаче не е така“, коментира икономистът Петър Ганев по време на представянето на алтернативния бюджет на Институт за пазарна икономика (ИПИ). По неговите думи има безумни данъци, които носят минимални приходи в хазната и не могат по никакъв начин да се нарекат антикризисни мерки, както са обявявани при въвеждането им. „Акцизите бяха вдигнати, осигуровките също, минималните осигурителни прагове се вдигат всяка година. Всичко това води до трупане на дефицити и намаляване на приходите“, коментира Ганев.

Именно промяната и премахването на много данъци е начинът по-който да се балансира бюджета, смятат от ИПИ. В техния алтернативен бюджет, който се изготвя за девета поредна година, е заложено премахването на данък дивидент, който в момента е 5%. Друг данък, който трябва да бъде премахнат, и който според Петър Ганев е „безумен“, е данъкът върху наследствата. Също така трябва да бъде премахнат и данъкът върху застрахователните премии, който беше въведен миналата година и е 2%. Данъкът върху едноличните търговци трябва да бъде намален до 10% от сегашните 15%, каза Ганев.

Алтернативният бюджет предвижда също свиване на всички общински и държавни такси, които според Ганев са всичко друго, но не и начин да се пълни хазната. Според него всеки от тези данъци в момента носи по-малко от 100 млн. лв. на година, което е изключително малко.

Допълнителни мерки за балансиране на бюджета според ИПИ са премахването на данъчните преференции. Такива са преотстъпването на корпоративен данък за земеделските производители (20 млн. лв. за 2010 г.), необлагаемите ваучери за храна (180 млн. лв. за 2012 г.), облекчението за млади семейства с ипотечен кредит (близо 2 млн. лв. за около 5 хил. семейства), ниската ставка ДДС за туризма (администрацията не знае какъв е ефектът от облекчението).

livenews.bg