Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Започна първият фестивал за свободен български театър

Между 16 и 20 ноември София и нейните гости ще се радват на първия български фестивал за свободен театър „Яйца от свободни кокошки“. В рамките на пет дни любителите на театралното изкуство ще могат да видят общо 15 независими постановки, сред които има шест премиери.На 18 ноември за първи път ще бъде представена международната танцова продукция „A.S.A.”, която обединява танцьори от четири държави. Освен нея ще бъдат показани няколко моноспектакъла, пърформанси и спектакли.Представленията ще могат да бъдат гледани в общо осем различни локации: Театрална работилница „Сфумато“, Центъра за култура и дебат „Червената къща“, Студио „Suspacious”, Галерия „Снежана“, Арт Хостел, Столичния куклен театър, Народния театър „Иван Вазов“ и на сцената на Младежкия театър „Николай Бинев“.

Подбраните зали имат между 12 и 60 места, което означава, че за част от постановките билетите ще са съвсем малко на брой. Според организаторите това не е толкова лошо, защото ще мотивира хората да гледат спектаклите и извън фестивала, по време на целия театрален сезон.Фестивалът има и съпътстваща програма, включваща изложбата „Речник на свободния театър“, която цели да картографира и събере факти за развитието на свободния театър през последните 20 години.

На 19 и 20 ноември (събота и неделя) ще се състоят и две дискусии по темата. В събота в „Червената къща“ ще можете да се включите в разговор, посветен на необходимостта от изграждане на ефективна мрежа за сътрудничество между различни неправителствени организации. В неделя Театралната работилница „Сфумато“ ще събере желаещите да говорят за това как да се създадат благоприятни условия за насърчаване на креативността и какво е бъдещето на свободния театър в страната.Официални гости на фестивала ще бъдат 15 представители на различни чуждестранни организации и институции в областта на изпълнителските изкуства. Гостите ще са от Азия, Америка и Азия и ще имат възможността да видят как се случва създаването и показването на свободния театър у нас.

Театралният форум е дело на Асоциация за свободен театър, която има амбицията да го превърне в ежегодно събитие, на което да се представят театър, танц и пърформанс.Идеята е фестивалът да даде път на новата българска драматургия и да покаже явно съществуването на тази свободна сцена.Организаторите ясно заявяват желанието си свободният театър да бъде обгрижен от общинските и държавни структури, макар че не се стреми да се конкурира с държавния театър. Според организаторите обединението на представителите на сценичните изкуства, които са избрали да работят на свободна практика, ще помогне свободният театър да бъде показан на повече места и да бъде припознат от по-широка аудитория.

inews.bg