Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Студенти от Алма матер излязоха на протест

Студенти от Софийския университет излязоха на протест заради намерението на правителството да направи промени в Закона за висшето образование. Те се обявиха против възможността студент да поема до 2/3 от разходите по обучението си в държавна поръчка. До лятото на 2010 година студентите са поемали до 1/3 от общата годишна издръжка за следването си, а след това цифрата е скочила до 50%, колкото е и сега.От студентско-ученическо движение „Призив за образование“, които са организатори на протеста, изчисляват, че ако предложението бъде прието, годишните семестриални такси могат да се повишат значително.

„Един път е противоконституционно това действие. В българската Конституция е записан член 53, че всички имат право на образование. Ако се приеме тази поправка, това става привилегия и ни насочват към банките, към теглене на кредити. Виждаме какво стана в други страни. На 17 ноември на много места в света протестират. Ние, освен че протестираме, честваме и 17 ноември. Считаме, че България не е изключение от това, което става на други места. Не сме привърженици на това, че едва ли не ние сме безнадежден случай“, коментира Александър Николов от студентското движение.

Запитан дали ако предложението бъде прието, ще има масови студентски протести, Николов отговори: „Неслучайно сме в двора на Университета. Това зависи от самите студенти. Ако се организираме, ще го направим. Имаме повода, всичко зависи от нас. Не считаме, че нещата са предрешени. Ние не сме отговорни пред правителството, правителството е отговорно пред нас“.

dariknews.bg