Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Мики Маус стана на 83 години

Един от най-обичаните анимационни герои Мики Маус днес има рожден ден – празнува 83 години от филмовия си дебют през 1928 г. в анимацията „Параходът Уили“ на филмовата компания Walt Disney.Образът на мишока е създаден през 1926 г. като първоначално идеята на Уолт Дисни е Мики да напомня за Чарли Чаплин с небрежния си и комичен вид и дори играе похотлив ухажор в едно от първите филмчета с него и Мини Маус, съобщи Север.бг.

Все пак Мики Маус придобива световната си слава след появата си в комикс, за да се превърне не само в символ на Walt Disney, но и в отличителен знак на САЩ. Мики Маус е и първият рисуван герой, който получава звезда на холивудската Алея на славата.Осем десетилетия са минали от „опита“ на анимационния символ, но и до днес той е най-разпознаваемият и симпатичен за децата образ. А и как иначе, след като основна конкуренция са му често неподлежащи на разпознаване животни или човекоподобни, особено през последните 10 години. Симпатичните и забавни детски филмчета станаха рядка ценност.

Незнайно как и защо някои „напредничави“ аниматори решиха да просветят децата в художествената естетика, но откъм нейната натуралистична и бунтарска страна – грозното. Изцъклено безформено тяло с течаща от устата лига или пък роботизирано чудовище, от чиято визия и възрастен има риск да сънува кошмари, служат на децата ни за разтоварване, а нерядко и за обект на подражание.Може да съм прекалено „задръстена“ според съвременните критерии на подрастващите, но се чудя какво стана с „Мечето Ръкспин“ или други едни мечета с нежни сърца, в чиито действия имаше смисъл и най-важното – поука. Агресията, насилието и провокацията са това, което продава. Факт. И се търси, най-вече от същите тези деца, които изграждат представата си за добро и зло, красиво и грозно.

На фона на експериментиращата с детското съзнание грозна анимация пожелавам на Мики Маус да стане на още пет пъти по 83 години!

inews.bg