Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Дебелеенето може да се предвиди

След 18-ата си година и особено по време на следването хората надебеляват средно с килограм и половина. Близо 10% от първокурсниците качват дори по 6 килограма. Затова пък 25% от студентите през първата година на следването отслабват. И при едните, и при другите това е последица от промяната на обстоятелствата.

Коледната ваканция

Не става дума само за коледните и новогодишните трапези, а за целия този период, през който повечето хора прекаляват с храната. По празниците се харчат повече пари, семействата се събират, пийва се и повече алкохол. Всичко това ни прави по-напрегнати и нервни – и по-дебели.

Дълъг период без работа

Близо 3% от мъжете, които напускат работа или са уволнени, отслабват с 10 процента от теглото си, но 8% надебеляват. Изследователката и диетоложка Зоуи Харкомб, която е автор на книгата „Епидемията затлъстяване“, твърди, че в подобна ситуация три фактора определят дали ще надебелеем: целта, себеуважението и приходите. При продължително безработните и трите фактора бележат спад и хората ядат повече, за да им минава по-бързо времето, но правят това и по емоционални причини.

Бракът води до надебеляване

След като се омъжат, жените над 30-те години дебелеят най-много. Отпускането заедно с партньора и повечето време в къщи вървят заедно с по-честото и по-обилно хранене.

Отказването на цигарите

Спирането на тютюнопушенето е най-честата причина за надебеляването. Близо 6 % от жените, спрели цигарите, качват над 10 килограма. Групата най-склонни към надебеляване след спиране на цигарите са навършилите 55 години, ако са пушили по повече от 15 цигари на ден.

Надебеляване при продължителна връзка

Дългата връзка, както и бракът носят сигурност и отпускане. Поради това партньорите имат четири пъти по-висока склонност да трупат килограми. Раздялата е една от най-честите причини за отслабване, докато за дългата връзка е характерно надебеляването и на двамата партньори.

И мъжете дебелеят по време на бременност

Този феномен се нарича емпатична бременност. Случва се на 40% от бащите. По-често се среща при мъжете, които са силно причастни към бременността на партньорката си. Освен да качат килограми, бащите може да усетят и други симптоми като гадене, болки в гърба, да им се прияжда определена храна – точно като бременната жена.

След развод

Надебеляването след болезнен развод е типично за мъжете, които „лекуват“ стреса с храна в този период. Освен това те нямат достъп до кухнята на жена си и ядат по-калорична и бърза храна, пише хърватският вестник „24 сата“.

dnes.bg