Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Великобритания къса връзките с иранските банки

Правителството на Великобритания наложи нови финансови ристрикции към Иран и прекъсна връзките с всички банки в страната. Причината за това е последният доклад на Международната агенция по атомна енергетика (МААЕ), който изказва опасения за ядрената програма на Иран и че тя може да бъде използвана за военни цели.

За първи път Обединеното кралство се решава на такава крайност – пълно орязване на достъпа на целия банков сектор от една държава до британската финансова система, отбелязват от Министерството на финансите. Мярката влиза от 15 часа (17 часа българско време) днес. Всички кредитни институции и банки на Острова са приканени да прекъснат бизнес отношенията си с иранските банки, включително и с централната банка на страната и нейните подразделения.

„Усилията на Иран да произведе ядрено оръжие поставя сериозен риск пред националните интереси на Великобритания и страните в региона“, се казва още в изявлението на финансовото министерство. Банките в Иран играят значителна роля за финансирането на ядрените и балистичните програми в страната.

inews.bg