Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Около 900 мола се строят в Източна Европа

Инвеститорите в търговски центрове в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) изглежда възвръщат доверието си в региона, предвид факта, че в момента има около 900 търговски центъра, планиране за изграждане, сочи нов доклад.Повечето от въпросните проекти са планирани за Русия – с около 200 проекта, следвана от Полша със 175, Украйна с около 90 и Турция със 75 проекта, се казва в проучването на RegioData Research, с което Investor.bg разполага.

В момента не може да се прецени с точност каква е вероятността тези проекти да бъдат завършени. Някои от тях са в процес на изграждане вече години, но досега не са получили необходимото финансиране или нужния брой предварителни договори за наем поради различни слабости и специфики на пазара.Някои източноевропейски страни бяха засегнати в по-голяма степен от икономическата криза, която разкри проблеми, които вече бяха налични без това да е свързано с кризата.

Въпреки това инвестициите в региона не бяха спрени, като специално Полша и Турция се разглеждат като новите звезди в сегмента, привличащи най-голямо внимание от страна на инвеститорите, сочи докладът. Заедно с Германия те са трите държави, върху които анализаторите възлагат най-много надежди за развитието на сектора. По време на 2008 и 2009 г. особено в тези страни бяха завършени сравнително голям брой нови търговски центрове. Например през 2008 г. в Германия бяха завършени 26 нови проекта и още 36 следващата година. В Турция този брой бе 40 за 2008 г., а през 2009 г. бяха въведени в експлоатация 20 мола.

И в двете страни най-тежките години от кризата (2008 и 2009 г.) бяха най-силни по отношение на нови центрове за целия период между 2005 и 2010 г. В Полша броят на моловете, отворен през същия период бе почти непроменен всяка година с между 15 и 25 нови търговски центъра годишно. Темповете на развитие се забавиха едва през 2010 г.

Въпреки това базата от проекти в процес на развитие и в трите страни остава голяма, а вероятността много от тях да бъдат завършени е по-висока в сравнение с други европейски страни, се казва в проучването.

investror.bg