Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Facebook работи над свой телефон

Facebook работи с HTC по създаването на базиран на Android смартфон с основен фокус услугите за социални контакти и комуникация. С тази новина гръмнаха във вторник, 22 ноември, световните агенции. В следващите няколко часа информацията предизвика вълна от коментари, предположения и анализи из специализираните блогове, от страна на анализаторски компании и финансови експерти.

Според първоизточника на информацията – All Things Digital – телефонът, наречен засега условно „Buffy”, ще ползва версия на Android, която е силно повлияна от Facebook. Неназовани източници на изданието посочват, че апаратът няма да бъде на пазара в близката една година, но разработването му е факт.От HTC и Facebook досега не са коментирали официално информацията.

Няколко анализатори и блогъри веднага побързаха да нарекат телефона на Facebook „лоша идея“, пише Computerworld. Мнението им като цяло е, че пазарът е пренаситен. Голяма част от съществуващите и в момента смартфони така или иначе поддържат приложения на социалната мрежа, а някои модели имат и специален бутон, посветен на Facebook.“Не виждам как едно устройство, дори и с вградената екосистема на Facebook, би имало влияние на пазара“, коментира Ивън Спенс, анализатор на Forbes.Въпреки това, извън журналистическите и блогърските мнения, специалистите от IDC, следящи сектора, са склонни да дадат шанс на Buffy.

„Мисля, че Facebook може да спечели от това“, казва експерт от специализираната компания. Според него основната разлика е, че целият апарат ще бъде създаден така, че да е подчинен на логиката на общуването в социалната мрежа, а няма да разчита само на едно отделно приложение, както останалите.От IDC подчертават, че повечето потребители вече, съзнателно или не, приемат Facebook като една отделна екосистема, позволяваща комуникации и приложения (бизнес приложения, игри, анкети и т.н., и т.н.). Тоест социалната мрежа отдавна не се ползва само за качване на снимки и споделяне на статуси, а се е превърнала в цял отделен свят в интернет.

Не е за подценяване и ролята на HTC. Тайванската компания е събрала голям опит и успешно се справя в създаването на устройства със сензорен екран, работещи удобно и интуитивно за потребителите. Което е ключов фактор за ползването на бъдещ Facebook телефонСпоред All Things Digital за новия проект във Facebook отговаря лично главният технически директор на компанията – Брет Тейлър. Предстои да видим резултатите от неговите усилия, като вероятно за тях скоро ще се чуват още подробности.Към момента Facebook има 350 млн. активни мобилни потребители по света и отношения с близо 500 мобилни оператора. И двете числа дават силна основа за аргументи на вярващите в успеха на бъдещия смартфон.

inews.bg