Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Не се очакват нови щамове на свински грип тази зима

До края на декември грипната вълна ще застигне Европа, а България може би и по-късно. Това каза за iNews д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.Д-р Кунчев обясни, че двата случая на свински грип, регистрирани днес – 23 ноември, не дават повод да се говори за епидемии.Те са изолирани един. Не е нещо необичайно да се срещат единични случаи през цялата година, дори през месеците май и август. В този смисъл здравният инспектор подчерта, че нямаме основания за притеснения.

През тази зима епидемиолозите и експертите на Световната здравна организация (СЗО) не очакват нови щамове на вируса AH1N1, известен у нас като свински грип.Очаква се страната да бъде обхваната от двата вируса А/Калифорния и А/Пърт. И двата щама се срещаха през миналия сезон. Д-р Кунчев отбеляза, че ваксините са ефективни предпазни средства срещу вирусите.Тези, които са решили да разчитат на тях като ефективна защита, трябва да знаят, че сега е моментът да си поставят ваксината. Обикновено периодът на ваксинация е между октомври и началото на декември.

Това е така, защото на организма са необходими между 2 и 3 седмици да изгради антитела за борба с вирусите.Всяка година 2,5 милиона българи боледуват от грип и остри респираторни заболявания. Само грипните вируси засягат 5 до 10 на сто от възрастните и около 30 на сто от децата.

Грипните епидемии, които всяка година идват заедно със застудяването, обикновено траят от 4 до 6 седмици, през които броят на хората, които имат нужда от лекарска помощ рязко нараства (до 300 на 10000 души седмично), което силно натоварва цялата здравна система.След върха на грипната епидемия идват и усложненията от тежки пневмонии, които засягат най-уязвимите групи от населението – най-често хората в напреднала възраст и малките децаЗатова е важно да се имунизираме навреме, така че да бъдем защитени още преди настъпването на епидемичния период.  Противогрипните ваксини предпазват надеждно младите хора, докато при по-възрастните имунитетът се изгражда по-трудно.Ефектът на противогрипната ваксина при тях се изразява в намаляване на риска от възникване на усложнения и най-вече на риска от фатален изход.

От Министерството на здравеопазването припомнят, че за предпазване от заразяване, най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена. Това включва:

– често измиване на ръцете с вода и сапун;

– използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа;

– закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне;

– избягването на търкането на очи с мръсни ръце;

– често проветряване на въздуха в затворени помещения;

– редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения;

– измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца.

При наличие на симптоми на грип всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище.

inews.bg