Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.02.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Анализаторите не вярват в оцеляването на еврозоната в този й вид

Еврозоната несъмнено няма да преживее дълговата криза в настоящия си вид, смятат икономисти и бивши служители на финансовите организации на еврозоната, анкетирани от Ройтерс.14 от 20 експерти са на това мнение, а десет от тях предполагат, че ще има ново „сърце“ на еврозоната в намален състав като възможно решение, седем от десет икономисти оценяват, че Гърция не трябва да е част от него.„Еврозоната може и трябва да оцелее, но това няма да стане, ако следва подобен път“, казва Джефри Сакс от Колумбийския университет, Ню Йорк.

Икономистите подчертават, че по-голямото участие на Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да бъде придружено с условия, засягащи националните бюджети.Анкетираните оценяват още, че ръководителите на еврозоната не са успели да мобилизират големите си ресурси за разрешаване на кризата.„На този етап мисля, че те трябва да покажат политическа воля да се премине към форма на бюджетна интеграция “, заявява Франсоа Бургиньон, бивш главен икономист на Световната банка и преподавател в Парижкото училище за икономика. Според него първата стъпка към това е да бъде създадена институця, способна да се намеси, ако някоя страна нарушава фундаменталните бюджетни правила. „След като това бъде направено, ще бъде възможно да се емитират еврооблигации и може би да се подобри регулацията на ЕЦБ“.

Колкото до трансформации в ядрото на еврозоната- те не са безопасни, смятат икономисте. Пет от двадесет запитани отхвърлят изцяло идеята за намаляване на еврозоната, заявявайки, че това няма да работи.Освен това напускането на еврозоната в момента е юридически невъзможно.

profit.bg