Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Понякога трябва да сме благодарни на болката

Всеки от нас по различен начин понася болката – затова и специалистите я наричат субективна. Някои стоически търпят интензивните болки, а друг не може да понесе дори най-незначителната.Чувството за болка е познато на всеки човек. Въпреки постиженията на медицината хората както преди страдат от болки в главата, ставите и т.н. и често не знаят към какъв специалист да се обърнат. Тези пациенти лекарите наричат “медицински сираци”. Днес съществува дори цяла отделна наука за болката – алгология.

Трябва ли да се търпи болката? Ако да, до каква степен? Как да се борим с нея?

Какво се случва в организма, когато започва да ни боли

Болката включва в тялото цяла верига защитни реакции и го подготвя за някакво действие – мускулите се напрягат, следователно по-висока е и способността “да се поеме удара”. Увеличава се количеството на левкоцитите (белите кръвни телца) в кръвта – в случай, че сме заплашени от инфекция. Болката пробужда към живот големи компесаторни механизми, “спящи” във всеки от нас.

Задачата на лекарите е трудна, защото те трябва да премахнат самата болка, да облекчат страданията на пациента, като същевременно запазят защитните реакции,които ни помагат да се борим със самото заболяване.Друг сложен проблем е взаимната връзка между болката и депресията. На лекарите е добре известно, че хората с депресия могат да усещат болка, за която няма обективни причини – тя е предизвикана само от психичните отклонения. Но не всички пациенти знаят, че болката може да бъде един от симптомите на депресията.

Важно е да се установи източникът на болката

В неврологичната практика има особена група синдроми за болка, свързани с уврежданията в нервната система. Съществува голяма група заболявания, при които причината за болката е увреждане на гръбначния стълб, ставите, меките тъкани на  гърба. А повече от 20% от възрастните и децата страдат от главоболие.Най-важното е да се разбере причината за болката. Много често се появява болка в гърба. хората бързо я определят като “радикулит”. Но в действителност радикулитът рядко е причина за болка. Какво може още да ни боли? Костите на гръбначния стълб, ставите, мускулите, подкожната целулоза и дори кожата.

Трябва ли да търпим болката

Болката е вид “трагически” симптом. От една страна ние трябва да сме благодарни на природата, че болката съществува. Тя е за организма като сигнал за тревога. Ако човек никога не усеща болка, то той има сериозно увреждане на нервната система.Ясно е, че болката е необходима. За съжаление обаче например инфарктът на миокарда протича без болка. Същото се наблюдава и при някои други състояния.

Но ако болката е твърде силна и продължителна, тя “преустройва” структурата на нервната система и започва “да живее собствен, отделен живот”. Такава болка не трябва да се търпи. Тя е агресивен и разрушаващ фактор, с който трябва незабавно да започнем да се борим.

Кога болката става враг на човека

Това зависи дали тя е остра или хронична. Хроничната болка възниква, когато няма пряк външен фактор, а страданията стават все по-мъчителни. Това е съвсем друга болка – тя има други механизми на въздействие на организма и се лекува по друг начин.Хората се борят с болката често без да се установили нейния източник и причина. Рекламните послания понякога “натрапват” различни болкоуспокояващи средства, които може би няма да свършат работа в удин конкретен случай.Разбира се, че болката трябва да се лекува, но по различен начин. Ако тя е остра, в никакъв случай не трябва да се “премахва”. Например силно действащият препарат може да премахне болката в стомаха, но тя може да е сигнал за изостряне на язвата или друго състояние, което изисква спешна лекарска намеса.

zdrave.bg