Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Сграда от ново поколение е кандидат за национално отличие

Жилищна сграда от ново поколение в Бургас има шанс да получи високото национално отличие „Сграда на годината” за 2011 г. Сградата, еталон за модерната архитектура от 21 век, е сред номинираните на престижния едноименен конкурс, заради оригиналния си проект, новаторските решения и изключително комфортните условия на обитаване. Силуетът наподобява огромна морска вълна, която се издига над Бургаския залив и се вижда от километри, като една от определящите контурни линии на пейзажа. Това е мотивирало създателите да кръстят творението си със символичното и запомнящо се име “Синя вълна”. Билдингът е разположен на входа на Морската градина, недалеч от паметника “Пантеона”. Впечатляващият му външен вид веднага „грабва” погледа и внушава усещане за качество, изисканост, лукс и удобство. Комплексът е от смесен тип, предназначен за живеене и бизнес. Елегантна, комфортна, на метри от морския бряг и същевременно в самия център на Бургас, изпълнена с прецизност, сградата съчетава най-модерните архитектурни тенденции, с изискванията за развитие на съвременните екологични проекти.

Това не е само поредната сграда с етикет клас А. Най-големите достойнства са, че се съчетава луксозна среда за обитаване с най-авангардни тенденции за енергоефективна и устойчива архитектура. Покривът е покрит с мащабна фотоволтаична система с панели на фирма CEEG и инвертори SMA – Германия. Това превръща “Синя вълна” в един сериозен генератор на соларна електрическа енергия от възобновяем енергиен източник. Произведената енергия ще бъда включена и ще се продава директно в системата на EVN. Приходите от собственото електричество ще се влагат в администриране и поддръжка.

Иновативните решения не свършват дотук. “Синя вълна” събира и цялата дъждовна вода, която се излива върху нея. Вместо в мръсната канализация, тази чиста вода  сe отвежда и събира, чрез специални улеи в голям собствен резервоар. Резервоарът e снабден с автоматизирана поливна система, която целогодишно ще поддържа прилежащата екзотична и вечнозелена растителност. По този начин, “Синя вълна” е пример за екосъобразно и природощадящо урбанизиране на бъдещето.Сградата се отоплява максимално комфортно и равномерно, снабдена е с централно парно и топла вода, като вече е присъединена към „Топлофикация Бургас”.

Животът на обитателите в новото строително постижение е напълно застрахован срещу евентуални инциденти и бедствия. При спиране на централното енергозахранване, “Синя вълна” автоматично привключва на автономно електроподаване, което се осигурява от мощни собствени енергогенератори. Дори при максимално натоварване, няма да се усети никакъв дискомфорт, или понижаване на напрежението, при непрекъснатото елзахранване.

Безопасността и сигурността са гарантирани от видеонаблюдение и СОТ, напълно автоматизиран контрол на достъпа, пожароизвестителни, мълниезащитни и заземителни инсталации – всичко, отговарящо на претенциите на съвременните изисквания. Достъпът до външните входове и общите части се контролира 24 часа от портиери и видеонаблюдение. Влизането става само чрез специален дигитален чип, или индивидуален код. С най-съвременни технологии и материали са изпълнени топлоизолацията, звукоизолацията, шумозащитата, климатизацията и вентилацията. Осигурено е дистанционно радио отчитане на всички персонални измервателни уреди, със система BMS.

Комфортът и удобството на обитателите се допълват от свръхбързите асансьори, които се придвижват за секунди от най-ниските нива на паркинга, до най-високите подпокривни ателиета и мезонети. Бляскави и луксозни са всички общи части в сградата – италиански гранитогрес, черен гранит по стените, окачени тавани и вградено светодиодно осветление.

Всички фасадни елементи и детайли са изработени от неръждаема стомана. На вътрешната фасада са монтирани външни аварийни метални стълби. Поставени са специални 100% прозрачни ветрозащитни панели по високите етажи на северната фасада, както и елегантни слънцезащитни конструкции на откритите тераси. Декоративна дъга придава завършен вид на фасадата, съчетавайки уникалния обтекаем дизайн с функционалността.Подземен паркинг на три нива със 167 парко места, 7-метрова двулентова рампа и спринклерна инсталация за автоматично пожарогасене приютява автомобилите на многобройните обитатели и гости.

“Синя вълна” е проектирана от архитектите Никола Ликоманов и Ангел Калайджиев и изграден от БМ ООД. Състои се от три основни корпуса, разделени с противоземетръсни фуги, всеки от които е с отделен вход. Общата разгъната застроена площ е 23 855 м2. Етажите се издигат терасовидно от партера до 18-я, за да открият от високите панорамни апартаменти поглед към целия Бургаски залив и в дълбочина към полите на Стара планина на север и Странджа на юг.  В комплекса има 8 офиса, 1 студио, 64 ателиета и 89 апартаменти, от които 2 мезонетни. На партера е разположена търговска част с  множество магазини, коктейл-бар и банков салон, а на първия етаж – просторни офиси и ателиета. От втори до осемнадесети етаж са разположени жилища и ателиета.

Единствената в Бургас жилищна сграда от ново поколение е с адрес к-с „Лазур”, бл. 152 и 153. Намира се на ъгъла на ул. „Адам Мицкевич” и бул. „Димитър Димов”. С качеството на архитектурата, материалите и условията на обитаване заслужено бе оценена на първия етап от журирането в конкурса „Сграда на годината” и заедно с други 10 сгради от страната е номинирана в категорията за най-добра жилищна сграда. “Синя вълна” отговаря на всички критерии, покрива и изискванията за устойчиви зелени сгради. Тя има реални шансове да спечели голямото отличие. Победителите по отделните категории на конкурса, както и носителят на приза „Сграда на годината”, ще се определят от жури от изявени български и международни професионалисти в областта на архитектурата, инвестициите, градоустройството, консултантските услуги и бизнес средите. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония в „Кемпински хотел Зографски” в София на 14 декември.

Организаторите на конкурса дават възможност и на всички желаещи да излъчат своя фаворит сред номинираните сгради чрез инициативата „Награда на публиката”. От 1 до 14 декември те могат да дадат своя глас за сградата, която според тях е най-забележителна. Специалисти и граждани се обединяват, че “Синя вълна” може да се превърне в една от емблемите на Бургас, както и пример за строителството на 21 век, което вече се осъществява и в България, според най-високите световни стандарти.

barometar.net