Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 14.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Виена отново първа по качество на живот

За втора поредна година Виена е начело на класация за качеството на живот, а Люксембург е най-безопасният град, съобщават световните информационни агенции, позовавайки се на изследване на консултантската компания Мерсер, което обхваща 221 града.Багдад продължава да е градът, където се живее най-трудно и най-опасно. На първите 25 места по качество на живот преобладават европейски градове, а в първата десетка има три града от Германия и Швейцария.

На първите пет места са Виена (Австрия), Цюрих (Швейцария), Окланд (Нова Зеландия), Мюнхен и Дюселдорф. На опашката са градове, в които има граждански вълнения, висока престъпност и проблеми с прилагането на законите. Това са Хартум (Судан), Порт-о-Пренс (Хаити), Нджамена (Чад), Банги (ЦАР) и Багдад.За пръв път в ежегодното изследване на Мерсер е направена и класация по критерий „лична безопасност“, базирана на вътрешната сигурност, ниво на престъпност, ефикасно прилагане на закона и международни отношения. По този показател най-надежден град е Люксембург, следван от Берн (Швейцария), Хелзинки (Финландия) и Цюрих.

В тази класация Виена остава на пето място, а Багдад пак е на последно. Ню Йорк е на 47 място като условия на живот и 68-о място като лична безопасност. Лондон е на 38 място като условия на живот, а Мадрид на 43. Париж е на 60-то място.Сред първите 49 града по качество на живота, няма нито един от Източна и Югоизточна Европа. В класацията за безопасност Любляна е на 30 място, Прага е на 47, а Братислава на 49 място. Извън първите 50 по качество на живот най-добре от източноевропейските градове е класирана Прага (69), следвана от Будапеща (73), Любляна (75), Вилнюс (79), Варшава (84), става ясно от интернет страницата на Мерсер.Класацията за качество на живот е изработена по 39 показателя, най-вече политическа и икономическа ситуация, но също така климат и природни катастрофи.

inews.bg