Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 09.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Масовият убиец от Осло е невменяем

Норвежецът Андерш Беринг Брайвик, който уби 77 души при две нападения през юли, е невменяем и не може да бъде съден за своите действия.Това е заключението, до което са стигнали днес психиатрите.При това положение десният екстремист няма как да бъде осъден за своите действия и би трябвало да бъде изпратен в психиатрично заведение.

„Заключението е, че той е душевноболен. Брайвик живее в свой илюзорен свят“, обобщи на пресконференция прокурор Свейн Холден. Той уточни, че десният екстремист е развил с времето параноидна шизофрения, а отделно бил изпаднал в психично разстройство в момента на нападенията.

В резултат на това заключение прокуратурата смята, че Брайвик трябва да бъде подложен на принудително лечение в психиатрично заведение, а не да бъде осъден на затвор, обяви прокурор Инга Бейер Енг. Тя уточни, че масовият убиец може да бъде подложен на тази терапия до края на живата си.

Съд в Осло беше възложил на двама психиатри да определят дали 32-годишният Брайвик е вменяем.Обикновено подобно заключение се излага на около 50-70 страници, но този път психиатрите са подготвили цели 230 страници.

Случаят на 32-годишния Брайвик според тях е много сложен, тъй като той страда от психически отклонения. Експертизата съдържа и подробен анализ на детските и юношеските му години, съобщиха самите експерти.Предвидено е процесът срещу масовия убиец да започне на 16 април. Ако съдът не приеме заключенията на съдебните психиатри, той може да поиска нова експертиза.На 22 юли при два терористични акта – взрив в Осло и стрелба на остров Ютьоя, Брайвик уби 77 души.Той призна, че е извършил убийствата, но отказа да се признае за виновен.

По думите му масовото убийство е било необходимо, за да бъдат спасени Норвегия и Европа от мюсюлманите и мултикултурализма.Брайвик заяви пред съда, че е „военен командир от Норвежкото съпротивително движение и Ордена на норвежките рицари тамплиери“ и отхвърли компетенциите на съда, който според него е получил мандат от организации, подкрепящи мултикултурализма.В момента Андерш Беринг Брайвик се намира в строго охраняван затвор близо до Осло.

dnes.bg