Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 15.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

978 лева е средният доход на лице от домакинство през второто тримесечие

Общият доход средно на лице от домакинство през третото тримесечие на тази година се увеличава и достига 978 лева, показват данните на Националния статистически институт. Спрямо същия период на миналата година доходът се увеличава с 5 на сто.Основен източник на доходите на домакинствата са работните заплати и пенсиите (80%). Доходите от работна заплата на лице от домакинството са средно 499 лева или с 6,7% повече спрямо третото тримесечие на 2010 година.

Данните на статистиката показват и ръст на относителния дял на работната заплата в общите доходи на домакинствата с 0,8 до 51 пункта.Вторият по значение източник на доходи за българските домакинства са пенсиите. Относителният им дял в общия доход обаче намалява с 1,5 и е 29 процентни пункта. Доходите от пенсии през третото тримесечие остава без промяна спрямо същият период на миналата година – 284 лева средно на лице от домакинство.

Доходите от самостоятелна дейност съставляват 9% от общите доходи на домакинството. През третото тримесечие средно те достигат 88 лева на лице от домакинство, което представлява ръст от 2 процентни пункта на годишна база.Другите доходи – от социално осигуряване и социални помощи, имат сравнително малко значение за формирането на общия доход на домакинствата.Те се повишават от 26 на 36 лева средно на лице от домакинството. Това представлява 3,7% от общия доход. На годишна база повишението е от 1 процентен пункта, допълва НСИ.През третото тримесечие относителният дял на паричния доход на домакинствата в общия доход почти се запазва и достига 97,3% от него.

Общият разход на лице от домакинство през третото тримесечие на годината е 917 лева, или ръст от 8,6% на годишна база. Разходите за храна и жилище (енергия, горива, вода и др.) имат най-голям дял при формиране на общия разход и представляват 49,4%.Най-съществено перо от бюджета на българските домакинства са разходите за храна и безалкохолни напитки. По данни на статистиката като абсолютни стойности те се увеличават с 4,7% и през третото тримесечие са 332 лева. средно на лице в домакинството. Относителният им дял в общия разход обаче намалява с 1,4 процентни пункта и представлява 36,2% от него.

При разходите за дома (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане) няма съществена промяна – 148 лв. средно на лице от домакинство. Делът им в общия разход обаче се понижава с 2 процентни пункта и достига 16.1%.

Разходите за здравеопазване се увеличават със 7,2% на годишна база и възлизат на 47 лева средно на лице. Делът им в общия разход е 5,1%, т.е без промяна спрямо миналата година.Голям ръст обаче записват разходите за транспорт – от 11,1% до около 98 лева средно на лице от домакинство. Относителният им дял незначително нараства и достига 10,7% от общите разходи. С 9,6% се увеличават се разходите за облекло и обувки и средно 25 лева на лице от домакинството. Делът им в общия разход е 2,7%.

През третото тримесечие с 8,7% повече сме плащали за алкохолни напитки и цигари. Средно разходите възлизат на 43 лева средно на лице от домакинството. Техният относителен дял в общия разход е 4.7%.Потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинство не се променя съществено през третото тримесечие на тази година. Изключение обаче прави потреблението на плодове, което нараства с 4,2 килограма и достига 20,5 килограма средно на лице от домакинството.Също така нараства и потреблението на зеленчуци – с 2,4 кг средно на лице, достигайки 32,1 килограма през третото тримесечие на годината.

inews.bg