Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Лондон ще настоява България да получи повече пари от ЕС след 2014 г.

Следващият рамков период на ЕС 2014-2020 г. е изправен пред трудната задача да запази устойчивия растеж и да повиши конкурентоспособността на Стария континент във времена на сериозни икономически и финансови сътресения. Това стана ясно по време на конференция, накоято бе представен напредъкът по преговорите за европейския бюджет за следващия програмен период. На нея присъстваха посланикът на Полша у нас Лешек Хенсел, Бисерка Христова – генерален директор на на дирекциа Европейски съюз към Министеството на външните работи, чуждестранни експерти, учени журналисти.

От презентацията на Марчин Квасовски, заместник-ръководител на отдел „Икономическа политика“ в МВнР на Полша, стана ясно, че до този момент е постигнато споразумение да се работи върху бюджет на ЕС, който да е по-голям от този за периода 2007-2013 г. само със стъпката на инфлацията.Квасовски разясни, че процедурите за приемането на многогодишната финансова рамка ще продължат и през цялата следваща година.

Основен акцент в рамката е заложено Европа да запази част от традиционните си политики, сред които и тази за сближаване (кохезия). Голямо внимание обаче е обърнато на Стратегията Европа 2020, която си постава за цел намаляване на енергийната заивсимост на континента и борбата с климатичните промени.Икономическия съветник към Посолството на Великобритания у няс Уейн Даймънд посочи, че ЕС трябва да се отвори през следващия пеирод към развойната дейност, която ще гарантира повече добавена стойност на икономиката. Осовен това е необходимо да се преосмисли политиката за директните плащания в зеледелието. В същото време Лондон подкрепя продължаването на кохезионната политика, защото тя ще извади много изостанали райони от изолация.

Даймънд посочи още, че Великобритания настоява страни като България да получат повече средства през следващия рамков период по най-различни показатели, за да могат да наваксат изоставането си от средното европейско ниво.Даймънд потвърди позицията на Великобртания, че данък върху финасовите транзакции, който бе предложен от Германи и Франция, може да бъде подкрепен от Лондон, само ако той бъде въведен във всяка страна по света. По думите му, ако такава мярка се въведе регионално, това ще доведе до отлив във финансовия сектор и изместване на търговията извън познатите досега центрове.

money.bg