Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Служителите на БДЖ продължават със стачката

Вече осми ден служителите на БДЖ стачкуват – от 8 до 16 часа ще бъдат спирани влаковете в страната.Преговорите между ръководството на БДЖ и синдикатите продължават. Протестът на синдикатите е срещу съкращаването на 138 влака по различни линии и уволнението на 2000 работници от дружеството.

Сред основните въпроси, по които се водиха разговори, бе изпълнението на стачното споразумение от март 2011 г., както и рамките на колективния трудов договор. По този въпрос продължават противоречията между синдикатите и ръководството на БДЖ.Синдикатите са недоволни и от просрочване на изплащането на ваучерите, залегнало във втора и трета точка на споразумението с 2 300 000 лева. От ръководството обясниха, че на този етап това било непосилно, но и, че не бива да спират преговорите.

Причина за забавеното изплащане са финансовите проблеми в БДЖ, което дължи около 800 млн. лева към различни кредитори.До 30-и ноември 801 служители са приели да бъдат освободени от длъжност по чл. 331 от Кодекса на труда. Трудовите възнаграждения в размер на шест брутни заплати, ще бъдат изплатени веднага след освобождаването на служителите от длъжност.

inews.bg