Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Как животните предсказват земетресения?

Животните долавят химични промени в подпочвените води, които се проявяват в дните преди земетресение. Това според специалисти може да е причината за странното поведение на животните при бедствие от този вид, коментира в материал по темата BBC. Изследователи са започнали тестове след получена информация, че колония от жаби се изнесла от блатото си край Акуила броени дни преди опустошителното земетресение в италианския град (2009 г.). Проучванията дават надежда, че това поведение на животните може да послужи на хората в област, където нямат особен успех – прогнозирането на земетресения.

В изследването се описва механизъм, при който при разместванията на пластовете в земната кора се отделят заредени частици. Попаднали в подпочвени води, тези частици предизвикват химични реакции. А животните, които обитават тези води или района около тях, са изключително чувствителни дори на най-малките промени в химичния състав. И могат да усетят началото на земетръсния процес много преди самия трус.

Екипът, ръководен от д-р Фридман Фройнд от НАСА и д-р Рейчъл Грант от Британския свободен университет, се надява, че хипотезата може да вдъхнови биолози и геолози да работят заедно с общата цел – да разберат как животните могат да ни помогнат да разпознаваме отличителни белези на предстоящо земетресение.

Жабите от Акуила не са първият пример за странно поведение на животни преди голямо сеизмично явление. През годините има сведения за влечуги, земноводни и риби, които се държат необичайно точно преди да удари мощно земетресение. През 1975 г. в Хай Ченг например много хора забелязали множество змии, които излизат от дупките си в земята. Това било доста странно, защото се случило в средата на годишния зимен сън на змиите. В този период температурите са под нулата и показване на повърхността е равносилно на самоубийство за студенокръвните влечуги. Само месец по-късно китайският град бил разтърсен от разрушително бедствие.

Биологът Рейчъл Грант разказва пред BBC, че в Акуила наблюдавала жабите като част от работата по своята докторантура. „Беше драматично. От 96 жаби в блатото за 3 дни не беше останала нито една”, спомня си тя. След като публикува наблюденията си, Грант е потърсена от НАСА.

Учени в американската космическа агенция изследвали химичните промени, които се случват в скалните маси, когато са поставени под огромен натиск. В НАСА започнали да умуват дали тези промени и изчезването на жабите имат нещо общо. Сега, след проведени редица лабораторни тестове, връзката между гореспоменатите събития изглежда все по-вероятна.

Геофизикът от НАСА Фридман Фройнд разкрива, че при наистина голямо напрежение (като това преди земетресение) скалните образувания „изпускат” заредени частици. Тези частици могат да си проправят път до повърхността на Земята и да реагират с въздуха – превръщайки молекулите на въздуха в йони.„Заредените положително въздушни йони доказано предизвикват главоболие и гадене при хората. Освен това повишават нивото на серотонин (хормон на стреса) в кръвта на животните”, посочва д-р Фройнд и допълва, че тези йони реагират и с вода, образувайки водороден пероксид.

А този процес може да превърне подпочвените води в токсични и респективно опасни за водните обитатели. Което да ги кара да бягат.
Разбира се, става въпрос за сложни механизми и екипът на Фройнд и Грант настоява, че тепърва предстоят още тестове за категорично доказване на теорията му.

За д-р Грант обаче голямата крачка вече е направена. „Когато погледнем всички процеси и промени, случващи се в земната кора преди земетресение, би било странно тези процеси и промени да не оказват влияние на животните”, счита тя.
Според д-р Фройнд обаче реакциите на животните може би са само едно от явленията, които са предвестници на земетресения: „Ако разгледаме поне четири-пет от тези сигнали и всички те сочат в една и съща посока, тогава можем да сме сигурни, че нещо ще случи”.

dnes.bg