Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

ИТ отделите са все по-важни за фирмите

Разходите вече не са определящи при планиране на ИТ инвестициите, тъй като фирмите все повече осъзнават важността на ИТ звената в организацията. Това се твърди проучването CEE IT Buyers Pulse Report 2011 на глобалната компания за пазарни проучвания IDC.Изследването измерва приоритетите, нагласите и инвестициите в ИТ в компании от частния и държавен сектор в Централна и Източна Европа. То е направено през третото тримесечие на 2011 г и е обхванало 1600 фирми от девет страни от региона: България, Гърция, Полша, Унгария, Румъния, Чешката Република, Република Хърватия, Украйна, Русия.

Сигурността, надеждността и гарантирането на непрекъсваем процес на работа са посочени от участниците в проучването като най-важни ангажименти на ИТ отделите. Почти всяка трета компания посочва изграждането и / или поддържането на сигурността като един от най-важните ангажименти през следващите 12 месеца.Сред следващите няколко топ приоритета на анкетираните фирми са изграждането на ИТ инструменти за оптимизиране, взимането на бизнес решения и редуцирането на общите разходи за ИТ.

Очакванията са през 2012 година разходите на фирмите в Централна и Източна Европа за ИТ да се повишат средно с близо 3% спрямо 2011. Почти всяка втора от организациите посочва като топ приоритет адаптирането на ИТ към променящите се бизнес нужди. Това е в отговор на нарастващата нужда от един гъвкав ИТ отдел, който спомага за цялостната динамичност на организацията и бързото и приспособяване към постоянно променящата се пазарна среда.От фирмите в региона 37% имат дата център, а 8% планират да наемат такъв през следващите 12 месеца. Повечето фирми планират да подобрят постепенно дата центровете си, като инвестират в собствен основен или резервен център, или наемат място в център на трета страна. Изследването показва, че колкото по-голяма е фирмата, толкова по-вероятно е да има ясна стратегия за инвестиране в дата център.

Два от всеки пет сървъра, ползвани от бизнеса в региона, са настолни компютри (PC). Независимо че цените на Intel–базирани сървъри се понижиха през последните години, много от малките фирми все още предпочитат да пестят. От деветте страни, в които се е провело изследването, България и Гърция са държавите, в които фирмите най-често използват настолните компютри като сървъри, а Полша и Република Хърватия – най-малко.

28% от организациите планират да внедрят мобилна стратегия през следващите 12 месеца.Компаниите в ЦИЕ са предпазливо оптимистични относно бъдещето. 37% от тях очакват бизнесът им да се развива добре, а 9% – да се развива отлично. Най–предпазливи са тези от производствения сектор, а най-оптимистино настроени са фирмите, предлагащи бизнес услуги.Големите компании (с повече от 500 служители) са доста по-оптимистично настроени отколкото средните и малки фирми. Бизнесът в Русия, Хърватия и Чехия е най-оптимистично настроен, а в Гърция – най-песимистично, следвана от Унгария.

manager.bg