Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Левон Хампарцумян: Телефоните ще изместят кредитните карти в следващите 3-5 години

Стартираме мобилно банкиране, а телефоните ще „убият“ кредитните карти в следващите 3 до 5 години, заяви на пресконференция днес Левон Хампарцумян, изпълнителен директор на Уникредит Булбанк. Мобилните услуги ще променят банковия офис и в следващите месеци Уникредит Булбанк ще акцентира върху електронните услуги и ще представи нови услуги, сподели той.”В момента 95% от клиентите се обслужват само в банковия клон, като с мобилното банкиране започваме да увеличаваме клиентите, обслужвани чрез няколко канала. Така се надяваме да намалим клиентите, които ползват само банковия клон до 75% в близко бъдеще. Тоест 25% да бъдат обслужвани чрез няколко канала – през мобилния телефон, интернет банкирането, банкоматите и физическия клон”, заяви Паскуале Джамбои, директор банкиране на дребно на Уникредит БулбанкБанковите такси за преводи през мобилен телефон ще са по-евтини от тези във физическия офис с до 50% и ще са същите като при интернет банкирането, уточниха от Булбанк за Investor.bg.

Един от плюсовете на мобилното банкиране пред интернет банкирането е, че не е необходим универсален електронен подпис, който струва пари. Самото приложение за мобилен телефон се активира по сигурен начин с два кода и след това се ползва с пин код, който се блокира при три грешни въвеждания.Мобилните услуги няма да обезмислят банковия офис, но ще го променят, каза Хампарцумян.Мобилното банкиране ще има по-бърз ръст на потребителите от интернет банкирането, заяви Паскуале Джамбои, тъй като такива са тенденциите в света.

В Германия ползващите интернет банкиране са се увеличили от 35% през 2007 г. до 50% през 2010 г. При мобилното банкиране ръстът е от 4% през 2007 г. до 20% през 2010 г. В Италия интернет банкиране през 2007 г. са имали 12% от потребителите на възраст над 16 г., а през 2010 г. процентът е 25%. При мобилното банкиране ръстът е от 6% до 25%.В България проникването на мобилните телефони е 140% от населението (10,6 млн регистрирани потребители), тоест всеки потребител има средно повече от един телефон. В ЕС процентът също е над 100%, а в света като цяло – 60%.

Под 5% от физическите лица у нас ползват интернет банкиране, докато при малките фирми процентът е около 15%. За сравенение в Полша 50% от физическите лица ползват интернет банкиране, както и 65% от малките фирми. В Централна и Източна Европа най-голям е делът на малките фирми, ползващи интернет банкиране в Чехия и Русия (по 70%).

Приложенията за мобилни преводи и плащания ще бъдат в топ 10 на най-важните мобилни приложения през 2012 г. заедно с улугите за определяне на локация, търсачките, наблюдението на здравето, рекламата и съобщенията в реално време, музиката и други.До 2013 г. мобилните телефони ще изпреварят компютрите като най-разпространено устройство за достъп до световната интернет мрежа. Смарт телефоните и снабдените с браузер телефони ще надминат 1,82 млрд.

Мобилното приложение, което вече се предлага от Уникредит Булбанк е разработено от хърватския клон на софтуерната компания Asseco, като вече работи в хърватската Загребачка банка и има над 100 000 потребители. В момента то се внедрява в още 6 страни.Приложението работи с над 1 200 различни модели телефони, като единственото изискване е да имат достъп до интернет и да поддържат Java, тоест работи с устройства като J2ME mobile phones, Blackberry, Windows Mobile, Android, iPhone&iPad.

Концептуално винаги може да се спори дали е първото, второто, третото мобилно приложение. Но за мобилни телефони, направено по този начин, това е първото което се предлага на пазара и което от гледна точка на потребителския интерфейс ще привлече много нови клиенти защото е лесно и удобно. Онлайн е бъдещето, не само за банките, но и за магазините, сподели Хампарцумян.В бъдеще в приложението за мобилен телефон на Булбанк ще може да се види къде е най-близкият банкомат или клон на банката, което е важно защото нашите абонати теглят без такса на всички банкомати в групата в света, стана ясно на пресконференцията.

investror.bg