Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Митрополит Кирил е подал оставка от Светия синод

Варненският митрополит е подал оставка от Светия синод. Пред Националното радио той е обяснил, че причината за крайното му решение било „недоволството от управлението в Синода“. Вчера избухна скандал, след като митрополитът се появи на тържествената литургия за Никулден с модерен „Линкълн”. Проверка на bTV показа, че луксозният автомобил е собственост на варненска фирма. На адреса, посочен в Търговския регистър като седалище, такава фирма няма. Също според регистъра тя се занимава с една дузина предмети на дейност – от реализиране и излъчване на радио и телевизионни програми до изкупуване и преработка на селскостопанска продукция.

Иначе днес митрополит Кирил се възползва от удобствата на предоставения му „Линкълн”, пътувайки с него до село Страшимирово, където освети новопостроена църква. Лъскавият автомобил на митрополита обаче, ярко контрастира на фона на църквата „Св. Петка” в село Изгрев, която също е част от Варненската и Великопреславаска митрополия. Храмът е построен през далечната 1858 година и е безценно културно богатство. Покривът му тече, иконостасът се роши, а пари за ремонта му няма.

Макар контрастиращата разлика между състоянието на храма, в който служи и лъскавият автомобил на митрополит Кирил, отец Димитър не намира нищо смущаващо в лимузината: „Това е една хубава постъпка, тъй като той е взел хибрид, а аз си падам малко еколог. Така че, ако имах възможност, и аз бих си направил моята кола на батерия“.Отец Димитър обаче няма възможност, тъй като заплатата му е 300 лева. За тази сума служи в общо пет храма във Варненско. Клисарят в село Изгрев пък взема по 20 лева за поддържането на храма. Бай Никола с усмивка споделя, че едва ли някога би се качил в „Линкълн”.

btv.bg