Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светски новини

Митрополит Николай се е заобиколил с богатство и скъпи коли

Иисус Христос е влязъл в Ерусалим, възседнал магаре и всички свещеници – черни и бели, трябва да му подражават. Това заяви пред TV7 отец Георги Гелеменов.Помолен да коментира скандала с луксозния автомобил на варненския митрополит Кирил, той каза: “Това е доста луксозен автомобил. На мястото на дядо Кирил бих го продал, за да не служа за съблазън на миряните и бих раздал парите по архиерейските наместничества. Не знам дали няма и малко повече скок срещу дядо Кирил, тъй като той е свестен човек. Ако трябва да следим черен духовник, който се е заобиколил със скъпи коли и богатство, това е пловдивският митрополит Николай”.Отец Гелеменов коментира, че не трябва да се допуска сред монашеството изкушения от такъв тип. “В случая това е автомобил не лично за дядо Кирил, а за митрополията. Нека да се продаде автомобилът и да се даде в църквата. Луксът развращава човека и го отдалечава от християнската идея”.

Положението в управлението на Българската православна църква е трагично: “В момента много хора чакат дядо Максим да се пресели в отвъдното. Може би след неговото преселение ще има някаква промяна. Но от сегашната ситуация страдат най-много миряните, които се чудят в каква посока да отидат”.На въпрос какво се случва във висшия клир, отецът коментира: “Точно какво се случва във висшия клир, ние редовите свещеници не знаем. Има явно някакъв друг конфликт, за да може дядо Кирил да си подава оставката. Едва ли този лъскав автомобил е причината.

Мисля, че дядо Кирил има все още бъдеще като духовник, като ръководител във Варненска епархия. Пък може и патриарх да стане. Нека не го морим дядо Максим, но моментът ще дойде рано или късно и Светият синод ще реши по-нататък кой да управлява бъднините на Българска православна църква. Необходима е кротка църковна революция и нашите свещеници трябва да дадат пример как църквата трябва да се управлява с превзитериански методи. Не пожизнено, докато се подмокри в леглото, а изборно, по достойнство. В Българската православна църква цари тоталитарен режим и свещениците са съвършено безправни”.

blitz.bg