Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 10.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

В Турция цензурират теорията на Дарвин за еволюцията

Миналия месец в Турция беше въведена нова система за интернет филтриране, която цели да се ограничи достъпа до сайтове, чрез които се разпространява порнография или насилие.Потребител на системата обаче алармира, че при интернет филтрирането е била цензурирана Дарвиновата теория за еволюцията, съобщи турският в. „Хюриет“, цитиран от БТА.

Достъпът до сайт, в който се обяснява теорията на Чарлз Дарвин за произхода на човека, е бил блокиран в пакета за деца от системата за интернет филтриране.Всички абонирани за този пакет обаче свободно могат да се запознаят със съдържанието на сайт, който се противопоставя на теорията за еволюцията.

Системата за интернет филтриране, въведена в Турция, е селективна и има за цел да ограничи достъпа до сайтове с потенциално опасно съдържание. Макар и със селективен характер интернет филтрирането получи много критики заради съмнения, че ще наложи допълнителна цензура в глобалната мрежа.Достъпът до интернет страници в Турция често е блокиран, обикновено заради сексуално съдържание, но също по политически мотиви, като обиди към основателя на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк, което струваше на YouTube три години забрана.

inews.bg