Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Съюзът на съдиите в България отличен с наградата „Човек на годината“

Съюзът на съдиите в България получи наградата „Човек на годината“, връчвана ежегодно от Българския Хелзинкски комитет (БХК). С нея се отличават заслужили личности, работещи за правата на човека правозащитността.Наградата тази година отбелязва постиженията не на един човек, а на хиляда души, защото толкова са съдиите, членуваща в Съюза. Тяхната основна мисия е да водят борба срещу държавата за възможността са осъществяваме нашето право на правосъдие, коментира адв. Маргарита Илиева, зам.-председател на БХК.Тя допълни, че Съюзът е направил революционна крачка с искането на оставката на Висшия съдебен съвет (ВСС), за да бъде ремонтирана тази определено „отиквен и незаздравим орган“.

Тази година журито връчи две втори награди, които са абсолютно еднаква тежест. Едната беше за Антоанета Цонева, която е председател на Управителния съвет на Института за развитие на публичната среда. Наградата е връчена за „защитата на избирателните права на гражданите“ и борбата за честен и свободен изборен процес.Сред дейностите на института са кампаниите срещу купуване на гласове, както и сигналите за опорочаване на изборния процес през тази година.

Втората награда беше връчена на Петя Владимирова, журналист във в-к „Дневник“. Тя беше отличена за работата си по изобличаване на проблемите с човешките права в България. Членовете на журито, които работят в „Икономедия“ – собственик на изданието, са се въздържали при гласуването на тази кандидатура.

БХК връчи и две специални награди – на Програмата за достъп до информация за цялостен принос към защитата и утвърждаването на правата на човека в България. Програмата е създадена през 1996 година, а основата ? цел е подпомагане на правото на информация и насърчаване на търсенето на информация и работа за прозрачността на институциите в централната и местната власт.Втората специална награда на БХС отиде в ръцете на Димитър Димитров, известен активист за правата на гейовете у нас. Тази година обаче той е награден заради работата си по каузата „Цвете за свободна България“, която е в подкрепа на мюсюлманите у нас след инцидента при джамията в центъра на София.

Наградата на публиката пък беше присъдена на ветеринарният лекар Мила Бобадова. Нейната кандидатура получи подкрепата на повече от 3 хил. души. Тя беше наградена за своята изключителна, близо четиригодишна борба за инкриминацията на жестокостта срещу животни. Очаквайте по-късно в iNews интервю с д-р Бобадова.

През тази година журито разшири критериите и допусна номинациите на хора, борещи се за защита на други ценности, сравними с правата на човека, и са в съзвучие с духа на наградата.

Така например номинации за защита на правата на животните и опазването на природата също са допустими от 2011 година.

По време на церемонията бяха връчени четири грамоти. Едната от тях е за важни стъпки напред, връчена на фондация „Инициативи за здраве“, която се бори за промените на наркополитиките в България и зачитане на правата на наркозависими.Почетно споменаване и грамота беше връчена и на Светлана Дякова, която се бори за правата на децата с увреждания и техните родители. Тя беше класирана на второ място във вота на публиката.

Грамота за цялостен принос за правата на хората с увреждания беше връчена посмъртно на Кольо Тодоров. За цялостен принос за изграждане на свободна и демократична България посмъртно беше отличен и Дими Паница.Наградите „Човек на годината“ са морални и нямат финансово изражение. Те се връват в навечерието на Световния ден за правата на човека.

inews.bg