Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Работодатели: Ще забавим темповете на наемане през първото тримесечие на 2012 година

Темповете на наемане в България се очаква да се забавят значително в сравнение с предишното тримесечие, но остават подобни на резултатите за първото тримесечие на 2011 година, като работодателите отчитат нетен обзор на заетостта от +4%, според обзорното изследване на Manpower за заетостта, обявено днес. В сравнение с четвъртото тримесечие на 2011, нетният обзор се понижава с 9 процентни пункта. На годишна база обзорът остава без промяна.
От 757-те български работодатели, участвали в проучването, близо един от седем (14%) посочват, че ще наемат служители през първите три месеца на 2012.“Повече от две трети от българските работодатели заявяват, че планират да запазят своята текуща работна ръка през първите три месеца на годината,” заяви Надя Василева, управляващ директор на Manpower България, Сърбия и Хърватия. “Българските работодатели действат подобно на тези от други места по света; сред несигурността на пазарите – особено в Европа — работодателите остават предпазливи и предприемат подхода “да изчакаме, за да видим” да оценят бизнес тенденциите преди да увеличават броя на служителите си.“

“Предвид слабите данни, годишният ръст на БВП за 2011 се очаква да бъде с 2 процента или по-малко на годишна база, спад спрямо предишните очаквания от 2.4 процента,” добави Надя Василева. “Това без съмнение влияе върху плановете на работодателите за наемане на служители в следващите месеци и мотивацията за техните по-консервативни прогнози.”   Надя Василева коментира също: “Въпреки спада на оптимизма на работодателите у нас, все още виждаме знаци, че страната ни продължава да се възползва от несигурността в Гърция; търговската секция на Гръцкото посолсто посочва, че за последните 10 години България се е превърнала в топ дестинация за гръцките фирми, докато те търсят да се облагодетелстват от по-ниските нива на корпоративните данъци и цената на труда, които по ориентировъчни данни са 4 пъти по-ниски, отколкото в Гърция. Още повече, в сравнение с най-новите бизнес индикатори, България е възможно да остане атрактивна аутсорсинг и оф-шоринг дестинация в следващите пет години.”

Работодателите в два от петте региона на България отчитат положителни намерения за наемане

Мениджърите от регионите на София и Пловдив отчитат положителни очаквания за наемане през следващото тримесечие. Работодателите в София отчитат най-силни намерения за наемане с нетен обзор на заетостта +10%, докато в Пловдив плановете за наемане са леко по-слаби, работодателите отчитат нетен обзор на заетостта от +6%. Отрицателни прогнози дават работодателите от Бургас (-3%), Русе (-4%) и Варна (-5%). “Плановете за наемане на работодателите в региона на София остават значителни, тъй като повечето от мултинационалните компании са се фокусирали върду дейността си в столицата. Друга причина е, че мнозинството от кандидатите със специфични търсени умения са в София. Наблюдаваме, че работодателите продължават да изразяват силно търсене на кандидати със специфичен набор от умения,” обясни Надя Василева. “Всъщност в унисон с обзора за четвъртото тримесечие, продължаваме да наблюдаваме знаци за това, че работодателите се борят да намерят подходящите хора, за да попълнят отворените си позиции.”

barometar.net