Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Дянков: Единственият начин да се управлява отговорно сме ние

България има базата за икономически растеж през 2012 г. и 2013 г.Такива са поне анализът и прогнозите на финансовия министър Симеон Дянков.На годишната среща на бизнеса с правителството той заяви, че страната ни е една от трите държави в ЕС, която води най-последователната фискална, данъчна и макроикономическа политика. По думите му само три страни в ЕС не са вдигнали данъчната тежест и това са Финландия, Швеция и България.

„От 1 януари 2011 г. България е държавата с най-ниско данъчно бреме в Европа. Това е постижение в условията на криза, което ние ще продължим да поддържаме“, заяви финансовият министър.Дянков допълни, че финансовата дисциплина е важна, защото това е основата за бъдещ икономически растеж.

„Докато 2011 г. беше годината, в която България се затвърди като една от малкото страни в ЕС и в света със стабилна данъчна и финансова политика, през 2012 г. и 2013 г. имаме данните за икономически растеж“, изтъкна той.Дянков заяви, че когато реформите се правят на време, ползата от тях е много явна.

Като пример за забавена реформа той посочи пенсионната. „Още през март м. г. с министър Тотю Младенов предложихме идентична пенсионна реформа на приетата от парламента миналата седмица, но Първанов популистки реши да я върне“, заяви финансовият министър. „Позабавихме се с тази реформа, но сега ни се налага да я направим. Правим я по наше желание, а не както много други държави в Европа – под натиска на външни фактори, и така ще продължим“, допълни Дянков.“Популизмът не печели от реформите“, заяви министърът и допълни, че в началото на кризата е имало 14 социалистически правителства, а сега те са само две.“Единственият начин да се управлява отговорно е начинът, по който го правим ние“, завърши той.

actualno.com