Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Британците се радват на най-дълъг платен годишен отпуск, гарантиран от закона

Работниците и служителите във Великобритания се радват на най-дълъг законово гарантиран платен годишен отпуск, показват резултатите от проучване на консултантската компания Mercer сред 62 държави.Британските граждани имат законово определен минимален платен годишен отпуск в размер на 28 дни. Като се прибавят осемте дни на официални празници на острова, годишният платен отпуск на работниците и служителите там може да набъбне до 36 дни.В британското законодателство е предвидено обаче по преценка на отделните фирми въпросните осем национални празника да бъдат включени в минималния законово определен платен годишен отпуск.

В класацията на Mercer на второ място е поставена Полша с 26 дни законово определен платен годишен отпуск. Националните празници в страната обаче са 11, като с тях почивката на поляците се удължава до 37 дни.Трета в списъка е Австрия с 25 дни гарантиран от закона платен годишен отпуск. Австрийците обаче не работят още 13 дни, обявени за национални празници, с което почивката им се удължава до 38 дни.Първата десетка в класацията по най-дълъг законово гарантиран платен годишен отпуск се допълва от Боливия, Дания, Финландия, Франция, Гърция, Люксембург и Швеция.

Данните на консултантската компания показват, че Колумбия е страната с най-много официални национални празници – 18 дни. Следват я Тайланд, Индия, Ливан и Малайзия с 16 дни, Япония и Филипините с 15 дни, Малта, Испания, Мароко, Чили и Индонезия с 14 дни.

Най-малък е законово гарантираният платен годишен отпуск на работниците и служителите във Филипините, Тайланд, Китай и Канада, но във всяка страна броят на дните варира в зависимост от регионалното законодателство, прослуженото време и/или възрастта на работниците и служителите.В САЩ федералните закони не определят никакви лимити за платен годишен отпуск. Той се договаря между работниците и служителите и бизнеса чрез синдикалните организации или в колективни споразумения, като в много от случаите зависи от прослуженото време.Експертите поставят в „златната среда“ държави като Кипър, Хърватия, Белгия, Италия, Германия, Ирландия, Холандия, Словакия и други, където законът определя 20 дни платен годишен отпуск за всички.

България

България не е обект на това изследване, но на пръв поглед може да бъде класирана в „златната среда“ с определените от Кодекса на труда 20 дни платен годишен отпуск, плюс още 5 при работа на ненормирано работно време.Повече от година обаче у нас е на дневен ред „чистенето“ на натрупани отпуски по график. Заради законодателните изменения старите платени почивки ще се „губят“, ако не се ползват до две години след годината, в която е трябвало да бъдат взети.

Проблемът с натрупването на платената почивка се корени дълбоко в държавата, която щедро раздава допълнителни дни за платен отпуск. От текстове в наредбата за работното време, почивките и отпуските става ясно, че изключенията са доста повече от общото правило за определяне на годишния платен отпуск.Наредбата предвижда директорите на детските градини и училищата, помощник-директорите, учителите, възпитателите, педагогическите съветници, логопедите, психолозите, корепетиторите, хореографите и рехабилитаторите в сферата на образованието да се възползват от 48 дни платен годишен отпуск.

На също толкова платена почивка се радват професорите, доцентите, главните асистенти, асистентите, старши преподавателите и преподавателите в университетите. Ако обаче преподавателите от висшите училища работят на още един трудов договор в друг университет, оттам също получават още 48 дни.Научните работници, в зависимост от научните степени и звания, които притежават, могат да получат платен годишен отпуск от 35 до 45 дни. Военните получават максимум 40 дни при поне 10 години служба, иначе нормативно гарантираният им платен отпуск е 30 дни годишно.

Право на допълнителни дни имат и работещите в системата на МВР – за всяка прослужена година, но не повече от 10 дни. Началниците в системата могат да раздават и награди под формата на допълнителен платен отпуск, но не повече от 12 дни.Чиновниците от държавната администрация имат право на до 12 дни допълнителен отпуск за работа на ненормирано работно време. Миналата година отпадна правото им да ползват до 15 дни в зависимост от длъжността им. Това обаче няма да реши проблемите с натрупаните над 2 млн. дни неизползван от администрацията платен годишен отпуск.

investor.bg