Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Започна вторият ден от заседанието на Общинския съвет-Варна

Снощи дневният ред беше спрян преди гласуването на „Годишна програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост за 2012 година”. В нея е заложена продажба на сградата на Общинския детски комплекс. Така под формата на Публично-частно партньорство, според общинската администрация, ще бъде финансиран ремонтът на средношколските общежития зад Проектантска организация, като едната от двете сгради там ще бъде преустроена за Общински детски комплекс. Предложението снощи беше оспорено от съветниците от групата „Синя Варна утре“. Рано тази сутрин 3-ма от тях обиколиха Общинския детски комплекс и Средношколските общежития и на място се запознаха с условията. С тях беше зам.-кметът по образование Коста Базитов и родители от инициативния комитет за запазване на сградата на ул. „Пушкин“. Екипът на Варнаутре.бг също беше на обиколката. Очаквайте репортаж по-късно.

Видяното в залата обобщи Костадин Костадинов от коалиция „Варна утре“. Той потвърди, че условията в Общинския детски комплекс са тежки след като при съдебен спор с реститути е загубен първия етаж от сградата. Според него обаче много по-сериозен е проблемът с условията за живот в общежитията, които са единственият шанс за хиляди деца от по-малките населени места в областта да учат в професионална или езикова гимназия. В крайна сметка с 37 гласа „за“ и 4 „въздържали се“ програмата беше приета със забележка, че сградата на „Пушкин“ няма да бъде продавана, докато не бъде построен нов Обшински детски комплекс.

09:58

Току-що общинските съветници предоставиха за  управление и експлоатация на „Водоснабдяване и канализация Варна” ООД отвеждащ колектор за битови отпадъчни води между буна 109 и яхтено пристанище – КК „Св.Св. Константин и Елена”. Според дневния ред Общинският съвет трябваше да възложи на кмета на Община Варна изготвяне на анализи за откриване на процедура за отдаване на концесия за изграждане на депо за рециклиране на строителни отпадъци в частен имот в село Тополи, в местността „Клисе баир”.  Според Ивайло Митковски от Синята коалиция обаче край Тополи има голям брой незаконни сметища за строителни отпадъци като едно от тях застрашава и извор за промишлена вода в района.  Затова към анализа съветниците възложиха на кметската администрация заедно с контролните органи на МРРБ да проучи и картографира незаконните сметища край селото, за да бъде спасен изворът и да спре замърсяването на района.

10:15

Николай Недков от Синята коалиция оспори предложението за споразумение за учредяване на безвъзмездно право на ползване на офис обзавеждане в полза на Дома на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.Според него подобно дарение не е по джоба на общината, която няма пари за по-добри условия за живот и творчество на децата. Още повече, че, според него, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса очевидно не е бедна организация след като наскоро построи офис сграда за милиони. Въпреки че ГЕРБ и БСП гласуваха дружно „за“, предложението не беше прието тъй като за него е нужно квалифицирано мнозинство (2/3 от състава на Общинския съвет)

10:35

Квалифицирано мнозинство – 34 гласа, са нужни и за да бъде учредено безвъзмездно право на ползване на Сдружение “Асоциация на българските черноморски общини” върху част от имот общинска собственост на, бул. “Осми Приморски полк” № 67а, със застроена площ 108 кв.м. БСП гласуваха „въздържал се“, въпреки това предложението събра 38 гласа „за“ и беше прието

10:30

Съветниците дебатират откриване на процедура за предоставяне на концесия за изграждане на районен парк «Владислав Варненчик» в имот частна общинска собственост с размер 28 043 м2.Проектът предвижда да бъдат изградени сцена, игрища, картинг, детски кът, сладкарница и площад, както и много други атракции. Инвестицията се оценява на около 3.6 млн. лева.  Срокът на концесията е 20 години.

Пръв възрази Борислав Гуцанов поиска собствеността на терена да бъде сменена от частна общинска в публична общинска, за да бъде предотвратена всяка опасност от продажба на имота или частни от него. Проектът за парка във „Владиславово“ е от 2007 г., сега сме 2011. Предвид промяна на финансовата ситуация и липсата на инвеститорски интерес, а инвестицията надвишава 3.5 млн. лева, предлагам срокът на концесията да се увеличи на 30 г., каза бившият кмет на район „Владислав Варненчик“ Добромир Джиков.

10:43

Само 10 съветници гласуваха „за“ промяна на собствеността от частна в публична.“Ще продавате ли, какво ще правите?“, провикна се към мнозинството Гуцанов.Димитър Чутурков предложи в концесионния договор да бъде фиксирано цените на атракциите и услугите да не са по-високи от средните в града. И това предложение не беше прието. Според ГЕРБ то противоречи на пазарните закони. Процедурата за концесията беше прията с 34 гласа „за“.

10:51

Предстои откриване на процедура за предоставяне на концесия за строеж на футболен стадион, и обслужващата го инфраструктура, управлението и поддържането им след въвеждане в експлоатация, в имот публична общинска собственост ж.к. „Владислав Варненчик” с площ 30 246 кв.м. Отново Борислав Гуцанов взе думата: „Нека да не се уточнява, че стадионът е футболен, тъй като и отбор за ръгби би могъл да кандидатства.“ Според Тодор Мутафов, който се представи като футболен съдия, предназначението трябва да си остане футболен стадион, за да отговаря на изискванията. А на него ще могат и други спортове да се практикуват. Мутафов поиска и вместо 1200 местата за публиката да бъдат 5000, за да задоволява съоръжението нуждите на такъв голям квартал и да бъде като аналог на „Тича“ в западната част на града. Янко Станев също застана зад предложението дане се уточнява какъв да е стадионът: „Няма място за 3-ти отбор във Варна, а съществуващите сега „Спартак“ и „Черно море“ имат достатъчно проблеми с инвестициите в собствените си стадиони, за да тръгнат да кандидастватза този“, заяви той.

11:00

Съветниците гласуваха концесията, като премахнаха уточнението „футболен“ пред стадион.

varnautre.bg