Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Събрали сме 11,4 млрд. лева данъци към края на ноември

В условията на криза данъци и осигуровки се събират много трудно, коментира в ефира на БНТ шефът на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов.Той припомни, че през май агенцията изоставаше в събирането на данъчните приходи. Последва реорганизация на дейността и в края на ноември данните показват, че са събрани 11,4 млрд. лева или със 715 млн. лева повече спрямо същия период на миналата година.Този ръст е изцяло благодарение на агенцията по приходи, защото икономиката не е отчела повишение, нито наетите служители са повече, допълни още шефът на НАП.Красимир Стефанов посочи извънредните програми като например акции по курортите, когато излязоха на светло нарушения по отношение на трудовите договори, както и проверките по големите стратегическите проекти – магистрали и молове.Данъчните служители са проверявали и заведения след 17:30 часа. „Това е след работното време на администрацията и собствениците на заведения бяха свикнали тогава проверки да няма“, коментира още Стефанов.

Ние сме единствената държава в Европа, която генерира ръст на приходите от данъци – реализирано от НАП и Агенция „Митници“, похвали се още той.Що се отнася до борбата с ДДС измамите в момента се водят разговори в кои браншове да се въведе обратното начисляване на данъка, за да бъде избегнато възможността източването на данъка. На този етап е взето решение в строителството да има обратно начисляване.За него не е нужно разрешение от Европейската комисия (ЕК). До края на годината пък ще бъде отправено искане до Брюксел да бъде въведено обратно начисляване на ДДС при търговията със зърнени култури.

Обратното изкупуване всъщност означава, че в тези браншове данъкът ще се начислява не от доставчика в сделката, а от купувача. Така фирмите плащат на доставчика си само цената без ДДС за дадена стока. А после сами ще трябва да внасят в хазната данъка или да го приспадат, когато имат да си възстановяват данъчен кредит от държавата.

inews.bg