Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Точкова система заменя оценките от матурите

Матурите и националното външно оценяване да се оценяват с точки, а не с оценки. Това е заложено в проектозакона за предучилищното и училищното образование, съобщиха от просветното министерство.  „Предлагаме да има оценяване с точки, защото всички международни тестове са с точки и така ще има съпоставимост с резултатите на българските ученици“, обясни заместник-министърът на образованието Милена Дамянова.Точковата система на оценяване ще влезе в сила след приемането на закона от Народното събрание. Очаква се тя да бъде въведена от 2013 година, ако предлаганите промени бъдат одобрени.

Тази учебна година няма да има промени нито в начина на оценяване, нито във формата на изпитите, обещаха от министерството.“Системата за оценяване ще е еднаква за всички училища и ще знаем, че тройката на едно място е тройка и в другите училища, защото в момента има доста големи разлики“, посочи Дамянова.В учебния процес обаче ще бъде запазена шестобалната система.

Дамянова не очаква учениците и техните родители да се объркат от оценяването с точки и с оценки. Според нея с новата система „нивото в училище ще бъде навсякъде едно и също“.“Чрез точките при матурите и при външното оценяване се оценяват проценти и така уеднаквяваме стандартите на България с тези на нашите партньори – създаваме условия за по-голяма мобилност“, коментира от своя страна образователният министър Сергей Игнатов.Той добави, че с предвидената промяна не бива да се създава впечатлението, че ще изчезне шестобалната система на оценяване в училище.

В дипломите за средно образование резултатите от матурите ще бъдат и с точки, за да може висшите училища, които са автономни, да си изработят система за „вход“ на кандидат-студентите.Дамянова обясни още, че промяна във външното оценяване след 4-ти клас няма да има. В изпита след 7-ми клас в частта по математика ще отпаднат задачите, свързани с квадрат, трапец и равнобедрен трапец.Причината е, че не са взети по учебния материал към момента на провеждане на изпита. Освен това ще се заложи на повече отворени въпроси.В образователното министерство обсъждат и затягане на режима с отсъствията на учениците.

dnes.bg