Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Бизнесменът Георги Бонин получи наградата „Св. Николай“

Годишното отличие отбелязва приноса на личности от морските среди в развитието на българското морско стопанство. Наградите „Св. Николай”, с които Българската морска камара всяка година отличава изявени личности от морските среди на България, бяха връчени на 19 декември вечерта във Варна на тържествена церемония по време на традиционния годишен Морски бал.Наградата „Св. Николай” за личен принос в развитието на българското морско стопанство получи Георги Бонин, изпълнителен директор на „Бон Марин холдинг” АД. Другите две награди станаха притежание на Йонко Йонков – изпълнителен директор на Параходство Български морски флот АД и Иван Иванов – управител на Хидроремонт – ИГ ООД.Целта на наградата е да стимулира развитието на морското стопанство в градовете Варна и Бургас в областта на корабостроенето, корабоплаването, кораборемонта, пристанищна и обслужваща дейности, морското образование, наука и култура.

Георги Бонин е номиниран два пъти за приза „Мистър Икономика” – през 2005 г. в категорията „Принос в развитието на българската индустрия” и през 2006 г. „За цялостен принос в развитието на националната икономика”. Той основава „Бон Марин” като компания за корабно агентиране и брокeраж през 1990 г. Година по-късно  започва чартиране на плавателни съдове и транспортиране на големи количества зърно.

През 1993 компанията печели дългосрочни проекти с Texaco, British Gas, Union Pacific, Diamond Offshore и има най-голям дял в логистиката на проучванията и добива на нефт и газ в българския черноморски шелф. От 1996 г. компанията включва в дейността си линейно и контейнерно агентиране и става ексклузивен агент на “Евъргрийн Марийн Корпорейшън”. В следващите две години е открит отдел за Корабен мениджмънт и чартиране,  като започва с управление на два кораба – 3 хиляди и 5 хиляди тона. Компанията има  отдели за корабно управление като дъщерно  дружество с името „БМ Чарт“, а с линейно плаване се занимава друго дъщерно дружество – „Бон Марин Агенция“.

През 2004 г. са създадени още три дружества от групата – „Бон Марин Лоджистикс” , „Бон Марин Трейд” и „Норд Марин” в Констанца, Румъния. Групата става първият концесионер на пристанище в България, след като спечелва търг за „Леспорт“ край Варна, а нейни дружества са назначени за агент на най-голямата японска контейнерна линия „К” Лайн“ за България. Сред клиентите на групата са „Тракия Глас България“, „Алкомед „ и „Хидро Алуминиум“ – Норвегия, „Солвей – България“, „Асарел Медет” и „Алстом Пауер“ – Швейцария.

В консорциум с германската компания Фрапорт „Бон Марин” спечели търга за концесионирането на летищата във Варна и Бургас. От 2006 г. „Бон Марин Лоджистикс” поема извършването на пълно логистично обслужване в проектите за офшорни сондажи на Мелроуз Рисорсез и в офшорните сеизмични проекти на ОМВ – Австрия.  Дружеството участва в задграничен проект на „Мелроуз Рисорсез“ за изграждането на предприятие за добив на газ в Мансура, Египет, и в сондажните проучвания на „Дайрект петролеум“ – САЩ  и  британската компания „JKX“. „Бон Марин Агенция” е назначена за агент на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД за транспортирането на отработено ядрено гориво, а през 2008 г. „Бон Марин Лоджистикс” подписа договор с „Атомстройекспорт” за логистично обслужване при изграждането на атомна централа в Белене.

barometar.net