Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Половината българи биха емигрирали заради по-добро заплащане

Половината от работещите българи биха емигрирали заради по-добро заплащане. Двайсет процента събират информация и търсят друга възможност, преди да решат да живеят и работят в чужбина. Данните са от проучване на КТ „Подкрепа“. Основна част от потенциалните емигранти се насочват към Великобритания, предаде БНР.Сънародниците ни предпочитат да емигрират във Великобритания и Германия, въпреки че там има ограничения за българи и румънци. Там работят нелегално и терминът „недокументирани работници“ се е превърнал в нарицателно, обяснява доцент Духомир Минев от Института за изследване на обществата и знанието към БАН.Избират тези страни, защото знаят, че там може да се намери работа, при това със сравнително добро заплащане. Отиват там, където вече е създаден канал, посочва Минев.

Четиристотин хиляди от емигрантите ни обаче са се върнали в последните две-три години заради кризата. Трийсет на сто от работниците, участвали в проучването, въобще не искат да отиват. Причината е липса на информация и страх от измами.В България също живеят имигранти, припомни главен асистент Мария Желязкова от института. Седемдесет на сто от работодателите обаче не искат да работят с тях.

Има изразени предразсъдъци. Това са преди всичко нискоквалифицирани работници – виетнамци, китайци, които стоят затворени, няма проблем да бъдат назначени, но не когато са голяма група. Групата играе ролята на защитна стена, уточни Желязкова.В бъдеще икономиката ни ще има нужда от чужди работници – не високо квалифицирани, а в селското стопанство поради застаряването на населението, допълва Мария Желязкова. Тя коментира, че някои от работодателите, които са високо квалифицирани, също са готови да емигрират.

actualno.com