Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Кризата идва, какво да правим?

Тревожно е случващото се в Европа, като действията на европейските лидери не са достатъчно смели и закъсняват зад развитието на дълговата криза, което заплашва икономиката на региона, част от която сме и ние, от нова рецесия.Какво да правим пред заплахата от нова рецесия в Еврозоната и България?

Ето и няколко превантивни действия в тази насока:

1. Подсигурете и не сменяйте работата си.

Най-голямата заплаха в условията на криза е това да останете без доход. Затова направете всичко необходимо за утвърждаване на позициите си на работното място, за да не сте от първите, които ще бъдат съкратени при влошаване на общоикономическата среда.В никакъв случай не мислете за смяна на работата си в момента. Дори и при привидно по-добри условия като позиция и заплащане, имайте предвид, че обикновено съкращенията навсякъде започват от новопостъпилия персонал, освен ако не сте назначен на висша мениджърска позиция.

2. Затегнете бюджетната примка.

Ако сте се поразхлабили откъм харчове, затягането и отпадането на излишните разходи в полза на пестенето и създаването на кризисен фонд е препоръчително.

Започнете да съставяте бюджета си от най-необходимите ежемесечни плащания и изключвате тези, без които можете.

3. Не правете значителни покупки.

Покупката на жилище, автомобил на лизинг или друга значителна покупка, не е най-подходящото решение за момент, в който несигурността е по-голяма от всякога. Особено ако планирате да я финансирате с кредит.Поради нарастващата несигурност на бъдещите ви доходи в една подобна среда, рискувате да хвърлите значителна сума за актив, който да нямате възможност да изплащате и на по-късен етап да ви бъде отнет от банката.Много е по-добре е да изчакате по-добри времена. Не се подлъгвайте от ниските цени на определени активи, те са такива, защото средата не е много здравословна и сигурна. Дори и да ви се наложи да платите повече за един актив по-късно, когато средата е по-добра, това е по-разумното решение.

4. Намалете кредитите си по възможност, най-малкото не ги увеличавайте.

Забравете за кредитни карти и потребителски кредити за покупка на стоки. Освен че лихвите им са изключително високи, кредитните карти и лесните потребителски кредити развалят дисциплината, като често подтикват потребителите към покупки, които не е съвсем сигурно, че им трябват.

5. Инвестирайте разумно.

Моментът за инвестиции трябва да е много добре подбран. В моменти на криза инфлацията се забавя значително, както и поскъпването на финансовите активи. Може би е добре да изчакате ясни признаци за отминаване на бурята, преди да скочите в морете от финансови и други видове активи.

profit.bg