Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Започва масирана акция на Агенцията по храните

До 10 януари 2012 година ще продължат масираните проверки на Българската агенция по безопасност на храните в страната.Това заяви изпълнителният директор на институцияа Йордан Войнов пред БНР.Той увери, че целият наличен състав е изкаран на терен. Проверките ще са най-вече в търговската мрежа, заведенията за обществено хранене и по зимните курорти, където се очаква да има много чужденци.По думите на Войнов, сравнено с миналата година установените до момента нарушения са по-малко.В заведенията за обществено хранене не се спазват хигиенните норми, използват се продукти с изтекъл срок на годност, без документи. Също така има активно присъстване на търговци по пазари, като навън се предлагат домашно приготвени храни, които са без необходимите изследвания, посочи директорът на Агенцията по храните.Той посъветва потребителите да пазаруват само от регламентирани места и задължително да гледат етикетите. Войнов увери, че и по празниците ще работят дежурни екипи, като всеки подаден сигнал ще бъде проверяван.

Предлагането на храни с изтекъл срок на годност носи лесна и бърза печалба. Затова от Агенцията по храните са предложили промяна в Наказателния кодекс – това деяние да се криминализира и да се налагат строги санкции. Да предлагаш храна с неизяснен произход или изтекъл срок на годност е равносилно на това да предлагаш дрога, категоричен е Йордан Войнов.По думите му, от началото на годината Агенцията е иззела и унищожила над 90 тона храна.

На горещия телефон 0700 122 99 и на дежурните телефони, посочени в сайта на Агенцията, всеки потребител може да сигнализира за нередности. Йордан Войнов обеща, че дежурните екипи ще откликват на всеки сигнал.Председателят на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов подчерта от своя страна, че бързането създава рисковете по празниците. Много от нас се подвеждат от най-различни промоции и намаления, уточни той.Председателят на „Активни потребители“ посъветва хората да не оставят пазаруването за последния момент.Най-важното нещо е да сравняваме и да отделим малко време, за да проучим добре съответната оферта, особено когато става въпрос за някакъв договор, който ще ни обвърже във времето. Не трябва да се поддаваме на бързането и на емоцията.

expert.bg